- Latexdräkten gör mig modig

"Matrix"-stjärnan om de farliga scenerna

FILM

CANNES

En latexdräkt och ett par solglasögon är skillnaden mellan att vara en höggravid rätt anonym skådis och filmvärldens tuffaste hjältinna just nu.

- När jag tar på mig latexkläderna känner jag mig plötsligt både starkare och modigare. Men nu är jag för gravid för att få på mig dem, säger Carrie-Anne Moss, 35, som spelar "Matrix"-filmernas Trinity.

Foto: WARNER BROS
STENHÅRD ACTIONHJÄLTE I nya filmen "Matrix - reloaded" spelar Carrie-Anne Moss den tuffa hjältinnan Trinity. Bland annat gör hon en livsfarlig motorvägsscen. Men privat är hon inte mycket för action. "Jag är livrädd för motorcyklar", säger hon.

Hon erkänner dock att förvandlingen inte är fullt så enkel. Det krävdes sex månaders fysisk träning för alla slagsmål och lika lång tid på stuntmännens körskola för motorcyklar och bilar.

Var skräckslagen

Under hela inspelningen var hon skräckslagen inför en alldeles speciell inspelningsdag, då hon skulle köra motorcykel mot (!) trafiken på en motorväg, med en passagerare där bak, och utan hjälm.

- Kraschar man, kan man ju faktiskt dö.

- Jag är livrädd för motorcyklar. Trots att jag fick träna på större och större modeller tills det var dags för Ducatin, kände jag mig aldrig säker bakom styret. Jag gjorde scenen - men tänker aldrig mer köra mc.

Började som modell

- Bilkörning är en helt annan grej. Jag är rätt stolt över att jag fixade en häftig sladd med Cadillacen precis framför kameran på en enda tagning"

Carrie-Anne Moss började som fotomodell och tv-skådis innan hon fick rollen som Trinity i "Matrix" 1999.

- Jag har ingen aning om varför bröderna Wachowski gav mig rollen. De har sagt något luddigt om att jag hade någon sorts kraft, att jag var själva essensen av Trinity.

En annan nivå

- Något händer när jag tränat och får på mig latexdräkten. Som att jag blir en annan person. Till och med min man tycker det.

Normalt är hon inte särskilt förtjust i actionfilmer, men tycker förstås att "Matrix"-filmerna är på en annan nivå, att de har ett djup som andra filmer i genren saknar.

Och hur stolt hon än är att vara en kvinnlig biohjältinna på samma nivå som Sigourney Weaver i "Alien"-filmerna eller Linda Hamilton i "Terminator"-filmerna, så är hon väldigt glad över att det är rollfiguren som dyrkas av biobesökarna, inte Carrie-Anne Moss.

- Nästan ingen känner igen mig utan Trinitys solglasögon.

En tuff grej till med Carrie-Anne Moss: Jo, hon är döpt efter The Hollies hitlåt från 1967, året hon föddes.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM