Stark filmdebut av Eminem

FILM

8 MILE

VHS/DVD

Eminems berättelse från fattiga delen av Detroit där drömmarna inte behöver vara större än att komma därifrån. Åtminstone till andra sidan gatan.

Här möter vi Jimmy Smith som alla kallar Rabbit, och Eminem är utmärkt i huvudrollen. Han är trovärdig och intensiv som den fattige vite killen som försöker bli rappare. Rabbit kämpar inte bara mot en torftig bakgrund i den opålitliga mammans (Kim Basinger) husvagnshem. Han hånas också av svarta som inte tycker han ska försöka sig på deras musikstil.

Hans chans attt visa vad han kan är dueller när rapparna battlar mot varandra i utslagningstävlingar tills en står som vinnare. Rabbits vänner tycker han ska försöka. Men han har mycket att komma över innan han vågar släppa loss vad han har.

Historien, som utspelar sig 1995, ligger mycket nära Eminems eget liv. Det ger förstås en dokumentär slagkraft åt filmen, men det är i första hand en skickligt uppbyggd spelfilm. Curtis Hanson (”LA konfidentiellt”, ”Wonder boys”) väntar smart med att visa rapparen Rabbit i all sin styrka.

En bra film helt enkelt, även för den som inte alls har lyssnat på Eminem. Gatan 8 mile är en gräns i Detroit. Filmen är en fängslande skildring av att ta sig över olika sorters begränsningar.

Dvd: Bra ljud och bra extramaterial, som dokumentär och battlescener med Eminem.

Jens Peterson