"Vi har redan pratat om Terminator 4"

Arnold har inte tröttnat på att spela robot

1 av 2
FORTSÄTTER UTAN CAMERON Arnold Schwarzenegger har kämpat i flera år för att få fortsätta göra filmer om den populära roboten. Detta trots att filmens ursprunglige skapare och regissör James Cameron för länge sen tröttnat på "Terminator".
FILM

CANNES

För han som hittade på alltihop, James Cameron, var "Terminator 2 - Domedagen" - SVT i kväll - den naturliga avslutningen på filmserien.

Men Arnold Schwarzenegger ville hela tiden göra fler filmer.

- Trots allt strul var jag hela tiden övertygad om att det skulle bli en fortsättning, säger han.

Båda två besökte nyligen filmfestivalen i Cannes, men av helt olika skäl: James Cameron gjorde lågmäld pr för sin undervattensfilm om Titanic.

Besatt av Titanic

Arnold Schwarzenegger slog på stora trumman för "Terminator 3 - Rise of the machines", som har Sverige-premiär 30 juli.

Efter alla tiders största publiksuccé "Titanic" är det som att James Cameron blivit besatt av skeppet. Han har ägnat flera år åt sin dokumentärfilm med scener från det riktiga vraket. Varför inte i stället göra "T 3", till exempel?

- Djuphavsdykning har alltid varit mitt stora fritidsintresse. Och för mig var historien om robotarna och mänskligheten färdigberättad med den andra filmen. Jag är inte ens nyfiken på vad de har hittat på i nya filmen. Men jag är inte sur eller bitter på Arnold för att han ville fortsätta, säger han.

Stolt över T2

Arnold säger:

- James valde att lämna racet. För mig har det sedan varit tolv års väntan på att alla rättighetsstrider kring filmen, i samband med det förra filmbolagets konkurs, skulle lösa sig.

Han säger att han är mäkta stolt över den andra filmen. Över de komplicerade bil- och motorcykeljakterna. Över samspelet med Linda Hamilton och Edward Furlong.

Sedan förvandlas han blixtsnabbt till pr-roboten Schwarzenegger och hävdar att "T 3" är bästa filmen i serien för den har bäst action, bäst effekter, bäst skådespeleri, bäst manus.

Fast han byter gärna samtalsämne om man frågar hur det känns att Hamilton och Furlong inte är med (hon tyckte manus var för trist, han fick inte på grund av sitt sprit- och drogmissbruk).

Politiken på is

Schwarzenegger berättar också att det, just nu, inte är aktuellt att han ska försöka bli guvernör i Kalifornien.

- Jag utesluter inte en politisk karriär i framtiden. Men nu nöjer jag mig med att jobba med välgörenhet. Och att göra filmer. Vi har redan pratat om idéer till "T4".

Jan-Olov Andersson