Dark blue

FILM

Amerikansk polisthriller i regi av Ron Shelton, med bl a Kurt Russell, Brendan Gleeson, Ving Rhames, Lolita Davidovich och Scott Speedman.

Los Angeles 1991. Rodney King blir stoppad av polisen och misshandlad. Det videofilmas och ”Dark blue” inleds med misshandelsbilderna.

Ett år senare väntar Los Angeles på domarna mot de poliser som åtalats. Det är bakgrunden till den här täta thrillern där vi följer några poliser. Nye Bobby (Scott Speedman) och veteranen Eldon (Kurt Russell) förhörs sedan de skjutit ner en misstänkt.

Efteråt ser vi att de ingår i en grupp poliser som bryter mot lagen för att skipa sin egen rättvisa. Ledda av chefen Van Meter (Brendan Gleeson), som för en tradition vidare från generationer av snabbskjutande lagväktare.

Men det finns motstånd från Holland (Ving Rhames), en man som själv säger att han vill bli den förste afroamerikanske polischefen i Los Angeles.

I bakgrunden hotar kravaller. Det handlar om rasism och misstänksamhet, om en stad som sjuder av missnöje och rädsla.

Historien är från hårdslående författaren James Ellroy och Ron Shelton har skickligt regisserat en spännande polisfilm. Här finns också kärleksförvecklingar och utpressning.

Korruptionen och våldet inom amerikanska polisen har skildrats förr. ”Dark blue” tillför kanske inget nytt, men den är gripande och spännande och realistisk. Nästan samma nerv som i ”Training day”, och Kurt Russell är bra som polis på gränsen till att gå sönder inifrån.

Jens Peterson