Secretary

FILM

Amerikanskt romantiskt drama av Steven Shainberg med bland andra James Spader, Maggie Gyllenhaal och Leslie Ann Warren.

Love hurts, heter det ju. Och i ”Secretary” kan man verkligen snacka om att kärleken svider. Bokstavligen.

Bio-sommarens mest udda kärlekshistoria kryddar med smisk istället för kyssar. Här ser vi återigen James Spader utforska sexualitetens snårigheter, precis som han gjorde i exempelvis ”Sex, lögner och videoband” och ”Crash”.

”Secretary” handlar om den unga och sköra Lee Holloway (Maggie Gyllenhaal), nyss utsläppt från mentalsjukhus, som får anställning som sekreterare hos advokaten Edward Grey (James Spader).

Hon är osäker och olycklig och med en besatthet att skära sig själv.

Han lika olycklig i sina desperata försök att dölja sin sadomasochistiska böjelse.

Så småningom utvecklas deras jobbrelation till en märklig ”master & servant”-romans där advokatens bestraffningar får Lee att blomma.

Det är nästan omöjligt att sätta betyg på ”Secretary” men en sak är klar, den lär inte lämna någon oberörd. Filmen kryper in under huden och etsar sig fast i medvetandet i dagar. Bitvis rolig, ibland sorglig och trots det långsamma tempot fascinerande och spännande.

Särskilt stjärnskottet Maggie Gyllenhaal är ett fynd. Hon gör ett känsligt och modigt porträtt av Lees väg från flicka till kvinna.

Men det finns invändningar. Regissören Steven Shainberg sveper nonchalant förbi Lees psykiska problem och botar dem enkelt med en dask smisk. Han trillar också dit på ett sockersött slut, allt blir bara den amerikanska drömmen till sist.

Och fortfarande undrar jag vad han vill säga? egentligen.

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM