De filmar med superstjärnorna

Hollywood spelar in storfilm i Sverige

1 av 4 | Foto: ROGER LUNDSTEN
hårdkokt komedi Maria Bonnevie och Mikael Persbrandt kan i sommar se fram emot att få jobba tillsammans med några av Hollywoods största stjärnor som kommer till Sverige för att spela in "The Swedish job".
FILM

Stockholm lockar till sig Hollywood i sommar.

Den 21 juli startar inspelningen av storfilmen "The Swedish Job" i Filminstitutets studio på Gärdet.

Då möts Maria Bonnevie och Mikael Persbrandt på vita duken tillsammans med Harvey Keitel och Billy Bob Thornton.

Sällan har en så stjärnspäckad filminspelning drabbat Sverige.

På rollistan till "The Swedish job" trängs gräddan av svenska och amerikanska skådespelare.

Eller vad sägs om Harvey Keitel, Billy Bob Thornton, Freddie Prinze Jr samt Maria Bonnevie, Mikael Persbrandt, Dolph Lundgren och Lena Olin?

Jo, visst. Den 21 juli drar inspelningen i gång. Filmteamet kommer framför allt att jobba i Filminstitutets stora studio på Gärdet i Stockholm men en del av filmen spelas också in i Nynäshamn.

Kärlek och svek

- Hela inspelningen pågår i sju veckor och vi filmar uteslutande i Sverige, säger den exekutive producenten Kate Hoffman till Aftonbladet.

"The Swedish job" regisseras av James Merendino och är en hårdkokt komedi om kärlek, svek och kulturkrockar.

Maria Bonnevie har en av de allra största rollerna. Hon spelar Amanda som dödar sin man tillsammans med sin älskare i USA.

Men den döde maken var med i Miamis maffia och plötsligt har paret två kontraktsmördare på halsen, spelade av Harvey Keitel och Freddie Prinze Jr.

Flyr till Sverige

Flykten går till Sverige och där får också den svenska gangsterkungen Johnny Iceberg (Mikael Persbrandt) en central roll.

Från början var också Stellan Skarsgård aktuell för en roll i filmen.

- Men tyvärr hörde vi nyligen att han spelar in en annan film i sommar. Nu letar vi efter en svensk skådespelare som kan ersätta honom, säger Kate Hoffman.

Får inte prata

De svenska skådespelarna är än så länge belagda med munkavle.

- Jag får inte prata så mycket om det. Men jag har skrivit kontrakt, och Maria har skrivit kontrakt. Det är tänkt att filmas i slutet av juli, sa Mikael Persbrandt till Aftonbladet i april.

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM