– Jag skadade höften allvarligt

Matrix-stjärnan berättar om de häftiga scenerna

FILM

CANNES

Många har sett honom, få vet hans namn.

Nu får Hugo Weaving, 43, nog finna sig i att bli kallad Agent Smith under de närmaste åren.

För med hjälp av stuntmän och datoreffekter spelar han hundra upplagor av den rollen i ”Matrix Reloaded”!

Visserligen är han även med i en ännu populärare filmserie, ”Sagan om ringen”-trilogin. Men där är rollen som Elrond betydligt mindre.

Han har varit med i ett 40-tal tv-serier och filmer, mest i Australien, några av de mest kända är ”Bangkok Hilton” och ”Priscilla – öknens drottning”.

– Från början var jag inte alls intresserad av ”Matrix”. Jag gillar inte science fiction och är raka motsatsen till teknikbög; har inte körkort, äger inte ens en klocka. Men bröderna Wachowski hade ju gjort ”Bound”, som jag precis hade sett och gillat, så jag tänkte: Okej då, berättar han.

Riskerade få protes

Det började med fyra månaders kung fu-träning under slagsmålskoreografen Yuen Wo Ping vintern 1997-1998.

– När man är 38 år ska man inte börja med kung fu. Jag skadade höften allvarligt och ett tag trodde läkarna att jag skulle bli tvungen att få sätta in en protes. Inför de nya filmerna tränade jag mer regelbundet och då var det aldrig några problem.

”Jag blev småknäckt”

I ”Matrix Reloaded” finns en scen där hjälten Neo (Keanu Reeves) slåss med Agent Smith – som klonat sig själv i hundra kopior.

Inspelningen av den scenen tog 27 dagar. Hundra kopior av Hugo Weaving fick man genom att använda tolv stuntmän och genom att sedan kopiera dem i datorn.

– När jag ser filmen, är jag inte själv alltid säker på vem som är jag själv eller en stuntman eller en datorkopia, säger Weaving.

Ett 50-tal stuntmän prövade till de tolv rollerna som Agent Smith-kopior. De som valdes ut fick träna i fyra månader på kung fu, gymnastik, akrobatik – och på att imitera Hugo Weavings kroppsspråk.

– När vi började spela in var det helt bisarrt. Tolv stuntmän som rörde sig som mig, som hade samma kläder, som hade peruker så de liknade mig. Jag blev lite småknäckt. När jag såg ”mig själv” ur alla tänkbara vinklar, blev jag pinsamt medveten om hur oerhört högt hårfäste jag har

?

Jan-Olov Andersson