Resan där allt går fel

”Smek-
månaden” är mer tragisk än rolig

FILM

Smekmånaden

Amerikansk romantisk komedi i regi av Shawn Levy, med bl a Brittany Murphy, Ashton Kutcher, Christian Kane, David Moscow och Monet Mazur.

Foto: twentieth century fox
Det börjar bra, men vänta ni bara...

Vi möter Tom och Sarah när de kommer hem från sin smekmånad. De hatar varandra, gör elaka saker på flygplatsen.

Sedan hoppar filmen tillbaka. Visar hur de träffades och blev ett par. Hon, en rik flicka från en snobbig familj, han, en fattig slusk som hennes föräldrar inte vill acceptera. Men det blir bröllop förstås och sedan smekmånad, en resa runt Europa.

Och allt går fel.

"Smekmånaden" har två stora problem som romantisk komedi. För det första är allt elände som drabbar de unga tu mer tragiskt än roligt. Man blir mest beklämd när allt går fel, oftast på grund av att huvudpersonerna är idioter.

För det andra upptäcker biopubliken, snabbare än Tom och Sarah, att de faktiskt inte passar ihop. Alla gräl och olikheter under första resan tillsammans visar att hennes föräldrar nog hade rätt. Vi lider, i synnerhet med henne, eftersom Tom är en fåntratt.

Han spelas av Ashton Kutcher ("That 70"s show"), som här bara är nyansen smartare än den kuf han gjorde i "Dude, wheres my car?".

Brittany Murphy har ofta spelat trasiga unga kvinnor och ser vilsen ut som välbärgad arvtagerska. Bland komplikationerna på resan finns hennes ex-pojkvän som dyker upp i Venedig när deras resa verkligen urartat.

Men inget förstör Tom och Sarahs smekmånad mer än de själva. Alltså skulle det ju vara knäppt att försöka klistra på ett lyckligt slut när de kommit hem.

Bättre filmer med Brittany Murphy

Webb-tv

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM