Fniss i frisörsalongen

Många kul snack om hur det är att vara svart i USA

FILM
Foto: Foxfilm
"Jo du grabben, nu har jag rakat in ett hjärta i nacken på dig"

Barbershop

Amerikansk komedi i regi av Tim Story, med bl a Ice Cube, Anthony Anderson, Sean Patrick Thomas, Keith David, Troy Garity, Eve och Cedric the Entertainer.

En dag på Chicagos södra sida. Låter nästan som titeln på en Bröderna Marx-film, och handlingen i ”Barbershop” är som en 1930-talskomedi. Allt kretsar kring en frisörsalong, som drivs av Calvin (Ice Cube). En hygglig man som motvilligt ärvt släktens yrke och försörjning. Hans salong är centrum i de här fattiga svarta kvarteren, här hänger en massa människor hela dagen. Men runt Calvin cirklar traktens rike skummis som vill köpa salongen och förvandla den till nattklubb.

I filmens inledning snor några rånare en bankomat från en affär nära frisören. En av Calvins anställda har suttit i fängelse och blir misstänkt. Vi får då och då följa de mycket klantiga rånarnas försök att komma in i bankomaten som de flyttar omkring.

Calvins flickvän är gravid. Ekonomin är ett bekymmer. En tjejfrisör har en otrogen pojkvän. Många öden, många drömmar, mycket som hinner skildras den här dagen.

Men det är inte intrigen som är styrkan i ”Barbershop”. Det är allt snacket, alla grälen, diskussionerna om hur det är att vara svart i dagens USA.

Olika generationer. Här finns han som har utbildning och han som suttit inne. En vit kille som vill vara mer svart än de svarta. En man som är nyinflyttad från Afrika och tycker om poesi. Den indiske innehavaren av kvarterets snabbköp.

Cedric the Entertainer är mycket rolig som Eddie, senioren som ser sig som salongens sanningssägare. Han säger vad han tycker om legenden Rosa Parks och starten av medborgarrättsrörelsen, han tycker att Rodney King förtjänade stryk och att OJ Simpson är skyldig.

De andra säger emot. ”Barbershop” är en underhållande hyllning till samtalet, till motsättningen, till allas rätt att ha olika åsikter. I salongen pratar de om skaldjur och tjejers rumpor, om bidrag och slaveri, om brott och straff och hudfärg.

Det är mycket intressant att hälsa på.

Jens Peterson