Moodysson vill göra kärleksfilm

- Nu vill jag göra något mer poetiskt

FILM

Han provocerar med dokumentärfilmen "Terrorister". Men nu byter Lukas Moodysson genre.

- Jag vill göra något poetiskt, en kärleksfilm, säger han.

I fredags hade Lukas Moodyssons och Stefan Jarls dokumentär "Terrorister" premiär och genast väckte filmen stor uppståndelse.

I "Terrorister" tar regissörerna parti för aktivisterna och låter tio av de dömda personerna ge sin bild av vad som hände under Göteborgskravallerna.

Nu höjs kritiska röster mot att Moodysson och Jarl förespråkar våld och låter aktivisternas versioner stå oemotsagda. Dessutom har inte alla aktivister kommit till tals utan bara en liten grupp av de dömda. Regissörerna avfärdar dock kritiken.

- Det skulle ha varit en propagandafilm om vi slätat över vad de gjort men det gör vi inte, vi visar att de kastar sten, säger Lukas Moodysson.

Tillbaka till spelfilm

"Terrorister" är hans debut som dokumentärfilmare. Men nu planerar Lukas Moodysson att gå tillbaka till spelfilmen. Den här gången blir det dock något helt annat än hans succéfilmer "Fucking Åmål", "Tillsammans" och "Lilja 4-ever".

- Jag känner två motsatta reaktioner just nu, dels vill jag så långt bort från det politiska samtalet som möjligt, dels vill jag fortsätta i samma spår, säger han.

Uppföljaren till "Terrorister" lär dock dröja i sisådär en 10 år. I stället tänker Lukas Moodysson ge sig i kast med betydligt mer romantiska teman.

- Just nu längtar jag efter att göra något mer poetiskt, en kärleksfilm, säger han. Det är det som jag ska sätta igång att jobba med nu.

Succé för hans tidigare filmer