Nu ska Jackson ta sig an "King Kong"

"Ringen"-regissören: Vi bygger på originalet

FILM

WELLINGTON

"King Kong" blir Peter Jacksons nya film efter "Sagan om konungens återkomst".

Den görs på Nya Zeeland, med samma medarbetare som i Ringen-trilogin.

- Det här är den perfekta tiden att göra "King Kong", säger Peter Jackson. Alla kan börja jobba direkt i höst.

Foto: New line cinema
HAN BYTER RING MOT APA När den tredje delen i "Sagan om ringen"-trilogin är klar tänker succéregissören Peter Jackson göra en remake på "King Kong" från 1933. Filmen kommer att vara originalet troget.

"King Kong" från 1933 var den äventyrsfilm som gjorde starkast intryck på Peter Jackson som barn. Den fick honom att vilja bli filmare.

Han har länge velat göra en nyinspelning, och var på väg 1996 när projektet stoppades av filmbolaget. Men nu blir det av.

Manuset är klart

- Vi bygger på filmen från 1933, säger Peter Jackson. Vi skrev manus klart för några år sedan, men är inte riktigt nöjda. När vi är klara med "Sagan om konungens återkomst" ska Philippa, Fran och jag sätta oss ner och skriva klart.

Blir det samma intrig som i originalet?

- Ja, det är samma handling och utspelas under 1930-talet. Det är viktigt att den känns realistisk. Nu ska vi hitta den lilla ön där gorillan och dinosaurier bor.

Ska ni filma i New York också?

- Nej, vi filmar allt här på Nya Zeeland. Men det ska föreställa 1930-talets New York i slutet av filmen.

Inga skådisar klara

Peter Jackson säger att det ännu inte är klart med skådespelarna. Men när jag pratar med Ian McKellen som spelar Gandalf tror han att en del ansikten från Tolkien-filmerna dyker upp.

- Om det inte finns några roller för Brödraskapet i "King Kong" skulle jag bli mycket förvånad. Och besviken, säger Ian McKellen.

Medarbetarna och den organisation som gjort "Sagan om ringen"-filmerna är skälet att göra "King Kong" nu.

"Sunt förnuft"

- Det är sunt förnuft, säger Peter Jackson. Vi har ett fantastiskt gäng som jobbar. De som bygger scenografier är klara i september med "Sagan om konungens återkomst", Weta digital jobbar till oktober. Båda kan sedan börja arbeta med "King Kong".

Hur ställer ni er till nyinspelningen av "King Kong" som kom 1976?

- Vi låtsas som om den inte finns, säger Peter Jackson.

Här är de viktiga datumen för Jackson-fans

Jens Peterson