”Jag gick ner 14 kilo på 6 veckor”

Rollen i "The pianist" gav Adrien Brody en Oscar

1 av 4 | Foto: EPA
FILMEN HAN LETAT EFTER HELA LIVET Adrien Brody gick in för sin roll så mycket att han tappade 14 kilo och blev av med flickvännen när han isolerade sig från omvärlden under inspelningen av bioaktuella och kritikerrosade "The pianist".
FILM

NEW YORK

Han blev den yngsta Oscars-vinnaren någonsin.

Och det var inget lätt jobb.

- Jag gick ner 14 kilo på sex veckor, säger Adrien Brody, 29.

Scenerna i slutet av "The pianist", då Adrien Brodys rollfigur Wladyslaw Szpilman är svårt tärd av sex års på flykt undan nazisterna, spelades in först.

- Vi gjorde filmen baklänges. Jag var tvungen att tappa 14 kilo, odla skägg och lära mig min dialekt på bara sex veckor innan vi började, berättar Adrien Brody för Newsday.

Redan innan dess hade han förberett sig noga.

Det här var rollen han hade letat hela livet efter.

- Jag avskärmade mig från alla materiella ting i mitt liv. När jag kom till Berlin och Polen för att filma hade jag sålt min bil, gjort mig av med mobiltelefonen och lämnat min lägenhet i New York. Jag slutade lyssna på hiphop och modern musik. Jag umgicks inte med folk, jag gick inte ut för att äta eller dricka.

Ville isolera sig

- Jag ville få känslan av isolering. Jämfört med vad Szpilman gick igenom är det ingenting, men det påverkade mig djupt.

Dessutom lärde sig Adrien Brody att spela piano för att porträttera den judiske kompositören.

- De skulle filma närbilder på mina fingrar. Men, jag hade inte kunnat känna den kraft musiken har på min karaktär annars.

Brody blev av med flickvännen Monet Mazur på grund av att han helt gick in i sin roll.

Men det hårda arbetet betalade sig.

Framför tungviktarkonkurrenterna Jack Nicholson, Michael Caine, Daniel Day-Lewis och Nicholas Cage promenerade Brody, 29, upp och tog emot en Oscar.

Slog Dreyfuss

Han slog därmed Richard Dreyfuss rekord som den yngste, manlige Oscars-vinnaren någonsin.

Brody hade länge längtat efter att accepteras av de personer i Hollywood som bestämmer vem som är het och vem som inte är det.

- Plötsligt är jag med i klubben, även om vissa andra är på den övre delen av stegen och jag är på den lägre, säger Brody till The Scotsman.

- Men jag känner att jag fått uppskattning av folk vars arbete jag beundrar.

Han är djupt tacksam för att Roman Polanski gav honom rollen.

Ingen provspelning

- Jag har nästan tagit livet av mig för att få provspela roller som är rena struntet jämfört med "The pianist". Den bästa rollen i mitt liv behövde jag inte ens provspela för. Roman trodde på mig och så var det med det.

- Vet du varför såna saker händer? De bara händer!

Fredrik Virtanen