Ovanligt otäck thriller

Tio människor strandsatta på ett ödsligt motell. Och några mord.

FILM

Identity

Amerikansk thriller i regi av James Mangold, med John Cusack, Ray Liotta, Amanda Peet, Alfred Molina, Rebecca de Mornay m fl.

Foto: COLUMBIA TRISTAR
John Cusack på ett ödsligt motell.

En skitig variant av Agatha Christie-deckaren "Tio små negerpojkar".

En våldsam regnstorm gör att vägarna har svämmat över. Tio människor blir mot sin vilja strandsatta på ett ödsligt motell i Nevada-öknen i USA.

En polis som transporterar en farlig fånge. En limousinchaufför med ett förflutet som lagens väktare. En tv-stjärna på fallrepet. En prostituerad. Ett nygift par. En knäpp motellägare. Och några till.

Alla har precis checkat in och betalt sina 30 dollar, när det första mordet äger rum. Snart finns det ett lik till. Och ett till" Parallellt med detta har politiker, advokater och psykiatriker konferens på ett annat ställe. Diskussionen rör en seriemördare dömd till döden. Försvaret har skaffat fram uppgifter som kan stoppa avrättningen. Vem är mördaren? Hur hänger de två historierna ihop?

Det hade kunnat bli en förutsägbar B-rysare. Men James Mangold (med "Cop land" och "Stulna år" som främsta meriter) arbetar med ett manus som är fullt av ständiga överraskningar. Det är inte för inte som filmen heter som den heter; här är ingen nödvändigtvis den han eller hon säger sig vara.

Och även om det efter någon timme kanske går att räkna ut en eller annan "överraskning" i förväg, sitter man ändå som på nålar då Mangold väldigt effektivt har skapat en genuint kuslig stämning. Till det bidrar såväl en stark ensemble, med John Cusack, Ray Liotta och Amanda Peet i spetsen, som själva motellet och det ständigt pågående ovädret. Det är ingen Oscars-vinnare, direkt, men en ovanligt spännande och otäck liten skräckthriller.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM