Askunge-komedi för den yngre generationen

FILM

Allt en tjej vill ha

Amerikansk-brittisk komedi i regi av Denise Di Novi med bland andra Amanda Bynes, Colin Firth och Kelly Preston.

Foto: COLUMBIA TRISTAR
Bohemiska musikern Kelly Preston och aristokraten Colin Firth.

Daphne ( Amanda Bynes) är kärleksbarnet som kom till när en amerikansk bohemisk musiker ( Kelly Preston) och en engelsk aristokrat ( Colin Firth) förälskade sig i varandra i Marocko. 17 år senare har ungen ledsnat på att vara faderlös i Chinatown, New York, och beger sig till London för att leta reda på sin pappa, som nu är en framstående politiker. Han är rik som ett troll och ska snart gifta sig med en elak hagga och få en fisförnäm styvdotter på köpet.

Ni fattar att det är det klassiska Askunge-konceptet det rör sig om här. Och som en brittisk recensent sa: "Askungen har gjorts så många gånger att hon inte längre kan gifta sig i vitt." Och visst, här står klyschorna som spön i backen. Förutsägbart räcker bara till för att beskriva de första tio minuterna och mellan varven är Amanda Bynes så där överdrivet girl power-crazy att man vill förpassa henne till tiden då Spice Girls låg på listorna.

Till fördelarna med "Allt en tjej vill ha" hör stabile Colin Firth. Och den elaka styvmodern och hennes skata till dotter såklart. De två är så genuint för jävliga på klassiskt filmmanér att man nästan blir nostalgisk.

Kontentan är att om du har i uppdrag att underhålla en elvaårig släkting utan särskilt raffinerad smak så kan den här filmen funka. Annars inte.

Karolina Fjällborg