Johnny Depp är helt magnifik

1 av 2 | Foto: AP, WALT DISNEY PICTURES
Depp inspirerades av Keith Richards...
FILM

Så här ska en matinéfilm se ut. De här piraterna har vind i seglen.

Lite spänning. Många snygga effekter och spektakulära bataljer. Lite romantik mellan söta Orlando Bloom och söta Keira Knigtley. Färgstarka boven Geoffrey Rush, en vålnad mitt emellan rutten och skelett. Hjältinnan är inte reducerad till åskådare, utan en handlingskraftig kvinna vars värsta motståndare är en trång korsett och mesiga karlar.

Lekfullt och charmigt

Och så har filmen Johnny Depp.

Han har varit rolig förr, men här är han magnifik. Depp har själv sagt att han byggt sin rollfigur på Rolling Stones-gitarristen Keith Richards, och han har byggt bra. Kapten Jack Sparrow är filmhistoriens mest excentriska pirat, och Depp är oavbrutet underhållande. Han ger solsting ett ansikte.

Filmens komiska bifigur spelas av Mackenzie Crook som är den slemmiga Gareth i tv-serien "The Office". Han är lika pinsamt kul här, en hest skrattande enögd pirat som inte är besvärande begåvad.

Det här är inte en av årets djupaste filmer, men en av de mest lekfulla och charmiga. "Pirates of the Caribbean" slår knock på sommarens alla trötta och idéfattiga actionkonkurrenter.

Pirates of the Caribbean - Svarta pärlans förbannelse

Jens Peterson