Sexsymbol med en karriär i full bloom

Puls har träffat framgångs-
sagan Orlando Bloom

1 av 2 | Foto: buena vista
Orlando tar sig en funderare.
FILM

LONDON

Puls har träffat 26-åringen tillika filmstjärnan och framgångssagan Orlando Bloom inför premiären av hans nya film. Möt killen som inte har floppat en enda gång. Förutom då han landade på en metallstång och bröt ryggen.

I "Pirates of the caribbean" gör Orlando Bloom den unge försiktige mannen som mognar och vågar ta strid för sin älskade (en härlig matinékliche).

"Will Turner" (Orlando Bloom) har alltid älskat "Elisabeth Swann" (Kiera Knightely), guvernörens dotter. När hon blir kidnappad av spökpirater måste han göra sin plikt och rädda henne och det med hjälp av den anfrätte piratkaptenen (ännu en härlig kliché) "Jack Sparrow" spelad av Johnny Depp.

Filmen är en jättesuccé i USA och nu är det dags för Europa.

Kvällen före intervjun har Orlando Bloom hyllats av tusentals unga tjejer vid premiären av "Pirates of the Caribbean" i London. Kvällen blev uppenbart intensiv och när vi träffas är han ordentligt bakfull och lite lätt, och överraskande, grinig. Men han finner sig ganska snabbt, blir snäll och börjar jobba.

Gjorde du dina egna stunts i filmen?

- Nej, men jag hade en fantastiskt bra stuntman. Men av olika skäl får jag inte göra alla stunts själv.

Ett av de olika skälen handlar om en bruten rygg.

Under sitt andra år på dramaskolan Guildhall i London var han hemma hos en kompis i Notting Hill - kompisen bodde högst upp i huset. Ytterdörren satte sig på grund av vädret och Orlando erbjöd sig att hoppa ned till en terrassen nedanför, för att sedan kunna komma in i trappuppgången och sparka in dörren.

Han hoppade, missade terrassen och landade flera meter längre ned på en metallstång - och bröt ryggen.

Efter fyra dagar på sjukhus fick han beskedet att han aldrig skulle kunna gå mer. Ytterligare åtta dagar senare kunde han gå ut från sjukhuset själv.

En kombination av stark vilja, bra medicinsk vård och att skadan inte var lika allvarlig som läkarna först befarat.

Var det svårt att lära sig fäktas?

- Att fäktas? Ja, det är faktiskt ganska svårt. Men inte riktigt så svårt som man kan tro. Jag har fäktats en del redan före den här filmen så det var inte så farligt. Ganska kul faktiskt.

Du jämförs givetvis med Errol Flynn?

- Tja, (Orlando gäspar stort), det är ganska smickrande. Det var ju han som var originalet så att säga.

Är han en förebild?

- Nej. Visst har jag sett mycket Errol Flynn, men det är bara för att de visade hans filmer som matinéer på tv på söndagseftermiddagarna när jag var yngre.

Vad är det som är så bra med den här?

- Jag älskar piratroller, jag ville verkligen spela den här rollen. Idoler som Johhny Depp och Geoffrey Rush skulle vara med. Och Gore Verbinski är en mycket bra regissör. Verbinski är kul, han gjorde ju nästan en komedi av filmen.

Ni spelar ut mycket rent fysiskt du och Johnny Depp. Var det tänkt så?

- Mycket av det där kom nog under arbetets gång. Johnny Depp skapade ju sin roll själv, med sjögången, viftandet med huvudet och så det där sluddrandet.

Depp har själv berättat att han haft Keith Richards i Rolling Stones som förebild.

- Johnny och jag är ju det omaka paret och han lämnade öppet för mig att skapa min egen karaktär. Men jag var lite avundsjuk, jag fick ju inte ha några piratstövlar och sådan grejer. Jag är mer polerad.

Orlando berättar att Depp är en av hans förebilder som skådepelare.

- Jag var så avundsjuk på Johnny när vi filmade. Han är så fantastisk, bara så cool. Är det inte konstigt förresten? Johhny berättade för mig under den här inspelningen att han gjort karriär på filmer som inte blivit framgångar. De flesta har varit kritikerframgångar men inga "hits". Han är en av de stora i Hollywood och ändå är det här den första riktigt stora filmen för honom.

Du själv gör bara framgångar ser det ut som?

- Det var inte tänkt så. När jag fick rollen i "Sagan om ringen" visste man inte om det skulle bli en framgång. Men det blev det. Kanske min nästa film "Calcium Kid" floppar. Det vet man inte heller.

Redan nu filmar Orlando Bloom på nytt. När intervjun görs har han bara gjort ett litet avbrott av inspelningen av "Troy" som görs på Malta. Där spelar han mot en annan ikon - Brad Pitt.

Det finns en historia om dig och Brad Pitt på Malta och hur han under ett krogbesök lär dig handskas med kändisskapet?

- Det är lite fel det där. Det var inte bara jag och Brad Pitt som gick ut, det var hela filmteamet. I början av en filminspelning har man ofta en sådan middag för att alla ska få tillfälle att lära känna varandra ordentligt. Sådant händer liksom inte, att jag och Brad Pitt skulle gå ut tillsammans. Vi är ju där för att jobba.

- När vi kom ut från restaurangen började det blixtra öveerallt där på gatan, alla blev helt galna. Jag blev helt överraskad, det var horder av skrikande fans. Men Brad behöll sin värdighet och han var bara vänlig hela tiden.

När tidningar här i England beskriver den situationen sa han: "Fortsätt bara att le och gå." Är det så för dig nuförtiden?

- Nej, inte på gatan här i England. Filmen har inte gått upp här på allvar. Kanske skulle det vara så i USA, jag har inte varit där på ett tag.

På premiären här i London stod det tusentals fans utanför biografen och skrek?

- Ja, det är helt vansinnigt. Men det är både irriterande och överväldigande och jag försöker på något sätt att anpassa mig till det.

Du är en sexsymbol?

- Ja, det är så sött på något sätt, att de tycker det. Men jag vill ju vara en skådespelare, inte sexsymbol.

- Förresten var det några killar där? När vi var i Disneyland så var det helt vansinnigt. Killar överallt. Och jag får så mycket fanmail så det är inte klokt, sött och uppskattande, men det börjar bli så intensivt.

Vad gör du åt det?

- Jag går igenom det själv när jag kan, annars har jag folk som gör det åt mig.

En uppoffring för jobbet?

- Hmm, det kunde nog vara värre.

Arkiv Orlando

Orlando är själv en flickdröm. Men hans roller är våta pojkdrämmar:

Leif Kasvi