Skum farbror skräms i skogen

FILM

Midsommar

Dansk thriller i regi av Carsten Myllerup med bland andra Tuva Novotny, Per Oscarsson, Kristian

Foto: sf
Aldrig mer Skogsmulle.

Ett gäng ungdomar i en stuga i skogen. Och så något som smyger omkring i mörkret utanför. Har vi hört den förut? Svar: Ja - men den är fortfarande läskig.

"Midsommar" handlar om ett danskt kompisgäng och börjar med en fest där Sofie, som är syster till huvudkaraktären Christian, tar livet av sig. Till synes helt utan anledning. Trots tragedin bestämmer sig vännerna för att traditionsenligt åka till Sverige och fira midsommar.

Väl på plats börjar det hända en hel del märklig skit. Den gamle kufen Persson ( Per Oscarsson) ränner runt knutarna och ser läbbig ut och Christian blir mer och mer skakis. Den svenska kassörskan Linn ( Tuva Novotny), som är nästan barnsligt fascinerad av övernaturliga grejer, bidrar inte heller direkt till husfriden. Midsommarfirandet blir inte särskilt lyckat och till slut blir det dags att ta reda på hur saker och ting egentligen hänger ihop.

Och ja, det blir faktiskt en överraskning - och slutet känns mindre som en nödlösning än vad det ofta gör i thrillers med övernaturliga inslag. Det är ingen riktig nagelbitare vi pratar om här, men "Midsommar" håller vad den lovar och bjuder på några schyssta skrämseleffekter. Med klassiska ingredienser som unga, festglada människor, en ändlös storskog och en skum farbror med mycket skägg är det kanske svårt att misslyckas.

Karolina Fjällborg

ARTIKELN HANDLAR OM