Tjip, nu gör "Hajk"-Bengt filmdebut

Spelar svartsjuk man i Malmros nya komedi

1 av 2 | Foto: LARS ROSENGREN
"JAG VILL SPELA KRIMINELL" Bengt Alsterlind slår hål på myten om sig själv i komedin "Smala Sussie". - Nu väntar jag bara på att Hollywood ska ringa, säger han.
FILM

Tjip - och välkommen till vita duken!

Bengt "Hajk" Alsterlind gör filmdebut i "Smala Sussie".

- Nu väntar jag bara på att Hollywood ska ringa, säger han.

Han har blivit en levande legend genom barnprogrammet "Hajk" och kultserien "Vedboa". Men Bengt Alsterlind är trött på att bli hopkopplad med sina tv-alter egon.

- Ens roll i rutan blir likhetstecken med hur man är som person. Det har jag aldrig tyckt varit något kul. Folk tror att jag är lika snäll och mesig som i "Hajk", men det är fel.

Så nu slår Bengt Alsterlind hål på myten om sig själv en gång för alla. I Ulf Malmros nya gangsterkomedi "Smala Sussie" spelar Bengt Alsterlind Gunnar, en svartsjuk äkta man.

Gunnar kör med sin fru och kan inte ens hälla av potatisen själv. Dessutom är han så fruktansvärt svartsjuk att han syr in räk- och krabbskal i frugans kläder för att hålla andra män på betryggande avstånd.

"Inte smart direkt"

- Han är ju inte smart direkt, kommenterar Bengt Alsterlind. Men det är roligt att få vara elak och lite korkad.

- Fast det är ju ingen stor roll, skyndar han sig att tillägga.

Till vardags jobbar 60-årige Bengt Alsterlind numer som producent för "Landet runt". Men någon prestationsångest som skådespelare hade han inte.

- Nej, absolut inte, jag litar helt på Ulf. Hade han tyckt att jag var kass hade han nog tagit in någon annan istället.

Gav mersmak

Skådespeleriet gav till och med mersmak och då är det ju lika bra att satsa högt.

- Nu väntar jag bara på att Hollywood ska ringa. Jag vill spela jättekriminell, gärna någon hårdhudad italiensk typ i en tuff action, säger han och skrattar.

"Smala Sussie" får biopremiär den 3 oktober.

Karin Lindstedt