Melankolisk melodi från korvkiosklandet

FILM

Tillfällig fru sökes

Svensk romantisk komedi i regi av Lisa Ohlin, med Gustaf Hammarsten, Lotta Östlin Stenshäll, Irina Jonsson, Lars Väringer, Claes Hartelius m. fl.

Svensk romantisk komedi i regi av Lisa Ohlin, med Gustaf Hammarsten, Lotta Östlin Stenshäll, Irina Jonsson, Lars Väringer, Claes Hartelius mfl

Det är synd om människorna.

Särskilt synd är det om Fredrik ( Gustaf Hammarsten), huvudpersonen i den här vemodiga kärleksfilmen som för det mesta är en deppig blues från en svensk småstad.

När filmen börjar tror Fredrik att han är lycklig. Han har flickvän, hon är gravid och barn är vad Fredrik vill ha mest av allt. Men livet blir inte som Fredrik hoppats.

Snart är han ensam. Barn vill han fortfarande ha. Ska han försöka adoptera? Då måste han ha en fru.

Han har inte mycket att välja på, visar det sig.

På andra planhalvan finns Milla ( Lotta Östlin Stenshäll), som sköter Fredriks adoptionsärende. Hon är älskarinna åt en gift man och vill absolut inte ha barn. Hennes och Fredriks vägar korsas några gånger.

Lisa Ohlin berättar skickligt den lilla dystra historien i en grå vardag. Centrum är Fredriks korvkiosk där de flesta passerar och där hans ryska anställda Tanja spelar en viktig roll. Hon är ännu ett tragiskt öde, liksom den förståndshandikappade stamgästen Tomme.

Det är synd om många i den här filmen. Mycket synd och lite lust.

Utmärkt skådespeleri, med huvudrollerna Gustaf Hammarsten och Lotta Östlin Stenshäll i spetsen. Hammarsten är perfekt som den hunsade übersnälle kompiskillen, en variant av hans rollfigur i "Tillsammans".

Lotta Östlin Stenshäll sprakar som ett tomtebloss i filmens vintermörker.

En melankolisk melodi i moll från korvkiosk-Sveriges hjärta.

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM