– Jag skar mig svårt under inspelningen

Emma Thompson berättar: Det här är min viktigaste film

FILM

VENEDIG

I ”Imagining Argentina” förs Emma Thompson bort av militärjuntans män och försvinner.

Omskakande film, plågsam inspelning.

– Jag blev svårt skadad, säger Emma Thompson. Jag skar upp handen när jag skulle gräva mig ut ur fängelset. Det var glas i jorden, och jag fick sy tio stygn.

Foto: AP
sydde tio stygn Emma Thompson fick handen sönderskuren i en rymningsscen när hon spelade in ”Imagining Argentina”. Hon fängslas av militärjuntan i filmen, som både hyllats och buats ut i Venedig.

”Imagining Argentina” har mötts både av rörda tårar och burop på Venedigfestivalen. Den utspelas från mitten av 1970-talet när 30 000 argentinare fördes bort av regimen, de flesta mördades.

Filmen blandar brutal verklighet med latinamerikansk magisk realism. Antonio Banderas spelar Emma Thompsons make, som i syner ser vad som hänt försvunna människor.

Gifte sig i somras

– Det är min viktigaste film, säger Emma Thompson.

Det var också den svåraste rollen att lämna.

– Min dotter Gaia hjälpte. Hon vill bara ha tillbaka mig som mamma. Familjen stod ut med mig tills min dialekt flöt bort och jag slutade vifta med händerna.

I juli i år gifte hon sig med 3-åriga Gaias pappa, skådespelaren Greg Wise (”Förnuft och känsla”). Hon skildes från Kenneth Branagh 1994.

Trodde du att du skulle gifta dig igen?

– Nej, varför skulle någon vilja det? Men så tänkte jag ”vänta ett ögonblick. Jag gifter mig med en mycket yngre man, han är extremt rar mot mig – det är nog en god idé.” Min mamma sa ”gör det bara, ta på en hatt och gift dig”.

Fin smekmånad?

– Nja, jag gjorde en resa i arbetet mot aids då. Vi åkte till Island och vandrade runt vulkaniska kratrar i kängor. Det är den sortens människor vi är. Vi beställde room service och kollade på kass tv.

Jens Peterson