Pinsamt insmickrande Castro-porträtt

FILM

Comandante

Amerikansk dokumentär i regi av Oliver Stone med Fidel Castro och regissören själv som intervjuare.

Med filmer som "Plutonen", "Född den fjärde juli" och "Natural born killer" har Oliver Stone etsat sig fast som en gigant i filmhistorien. Synd då att det går så helt över styr när han ger sig i kast med ett dokumentärporträtt av Kuba-diktatorn Fidel Castro i "Comandante".

Ett mer insmickrande och okritiskt porträtt får man leta efter. Fidel Castro kan skratta hela vägen till all världens biografer för att han oemotsagd får föra fram sig själv och sin propaganda.

"Comandante" är ett vältrande i politiska flosk ler. För av människan Fidel Castro ser man intet. Han undviker skickligt frågor om privatlivet och sopar lätt över de få obekväma frågeställningarna om förtrycket av homosexuella eller åsiktsregistreringen på Kuba.

Fidel Castro sköter sig alltså exemplariskt från sin horisont sett. Med Oliver Stone är det värre. Han tycker själv att det är så stort att få intervjua diktatorn att han inte ens försöker dölja sitt flåsande och inställsamma leende och sina fjäskande frågor. Denna gubbarnas klubb för inbördes beundran är pinsam att se.

Jag lånar en fras av den coole och orädde dokumentärfilmaren Michael Moore "Shame on you Mr Stone, shame on you".

Karin Lindstedt