Cyniskt, rasistiskt, sexistiskt...

FILM

Bad Boys II

Amerikansk action i regi av Michael Bay, med Will Smith, Martin Lawrence, Jordi Mollà, Gabrielle Union, Theresa Randle, Joe Pantoliano m fl.

Foto: COLUMBIA TRISTAR
- Det här var en dålig idé du"

Första filmen (1995) var en fartfylld actionkomedi om två snabbkäftade Miami-poliser ( Will Smith, Martin Lawrence) som jagade knarkkungar i Florida. Hyfsat kvicka repliker, mycket action, rätt underhållande om man var på rätt humör.

Andra filmen är en förolämpning mot biopubliken, även om det i princip är samma film en gång till.

Bara så otroligt mycket mer högljudd, pompös och osmaklig.

Regissören Michael Bay har fått över en miljard kronor att leka med. Huvudpersonerna kan knappt titta åt en bil utan att det slutar med en utdragen biljakt. Här sprängs och förstörs inte hus utan hela bostadskvarter. De båda poliserna verkar inte bry sig att hundratals människor måste ha dött. Michael Bay bryr sig definitivt inte om några av personerna i filmen. En mer cynisk, rasistisk, sexistisk och homofobisk historia är svårt att tänka sig. Martin Lawrences rollfigur får en skottskada i rumpan. Det diskuteras av honom och Smith i sju, åtta minuter. De vet inte om att en videokamera filmar allt, att samtliga i en stor tv- och videobutik lyssnar på deras samtal om rövhål och uteblivna erektioner. Ha ha ha, jättekul bögskämt.

Peter Stormare spelar skruvad rysk nattklubbs- och knarkkung. Han är en av filmens mest normala personer.

Där humorn i första filmen var integrerad i handlingen, stannar "Bad Boys II" liksom upp med jämna mellanrum för att Smith och Lawrence ska vara ett slags stå upp-komiker inför varandra och kameran. Och alltihop pågår i två och en halv timme!

ARTIKELN HANDLAR OM