Larvig - men ganska spännande historia

FILM

MINOU - KATTFLICKAN

Holländsk barnfilm i regi av Vincent Bal. Dubbad till svenska av Gustaf Hammarsten, Sara Sommerfeld, Krister Henriksson, Elisabet Carlsson, Margreth Weivers m fl.

Foto: FOLKETS BIO
Det svänger ju katten!

En ganska gullig barnfilm - fast det krävs verkligen att man är barn eller har förmågan att plocka fram barnasinnet för att man ska "köpa" den larviga historien.

Huvudpersonen Tibbe (dubbad av Gustaf Hammarsten) är en klantig journalist som får de allra sämsta uppdragen på en liten landsortstidning. Han hotas av sparken, när han av en slump möter Minou ( Sara Sommerfeld), en katt som under mystiska omständigheter har förvandlats till en fotomodelliknande kvinna.

Hon får bo hos Tibbe och äta hans fisk - mot att hon förser honom med nyheter från stadens kattdjungeltelegraf. Och vips har Tibbe scoop efter scoop"

Skildringen av journalistyrket och tidningsvärlden slår alla rekord i dumhet.

Men historien, med kattflickan och vänskapen med de andra katterna och deras träffar på taket till huset där Tibbe bor, är ganska gullig. Mot slutet blir det till och med lite spännande.

Både människor och katter pratar svenska. Det fungerar hyfsat. Undermedvetet säkert lite grann för att Sara Sommerfeld, som lånat ut rösten, ju är ganska lik den holländska skådisen som spelar Minou.

Jan-Olov Andersson