Kittlande lurendrejeri

FILM

CONFIDENCE

Amerikansk thriller i regi av James Foley, med bl a Edward Burns, Dustin Hoffman, Andy Garcia, Rachel Weisz, Morris Chestnut och Paul Giamatti.

Den här filmtiteln lägger betydelsen på första stavelsen.

Con.

Att luras. Om en grupp svindlare som bygger upp omfattande blåsningar, som i "Blåsningen", och lurar folk på pengar. Vi möter Jake Vig ( Edward Burns) mitt i en kupp. Något går fel och det slutar med att han och gänget måste jobba åt en gangster i Los Angeles, spelad av Dustin Hoffman.

Har vi hört den förut? Ja, vi har hört den förut.

Vad är sant? Vem blir lurad?

"Confidence" är underhållande, tack vare bra skådespelare. I synnerhet Dustin Hoffman som den slemmige King med sin porrklubb. Det finns en trivsam kittling i att bli bedragen från bioduken, även om själva huvudkuppen i det här fallet verkar för simpel. Men det är i lojaliteterna mellan de olika huvudpersonerna som den intressanta spänningen finns. Hämnd betyder mycket.

Historien har en ramhandling där Edward Burns rollfigur drar vad som hänt för en otålig åhörare. Det är nog inte det bästa sättet att berätta intrigen, men vi får åtminstone ett pussel att grubbla på ända till slutet.

Sevärd mest tack vare Dustin Hoffman. Men när pusslet väl är lagt är inte bilden något man stirrar länge på.

Jens Peterson