Ondskan personifierad

En alldeles suverän filmversion av Jan Guillous bok

FILM

ONDSKAN

Svenskt drama i regi av Mikael Håfström, med Andreas Wilson, Gustaf Skarsgård, Kjell Bergqvist, Björn Granath, Lennart Hjulström m fl.

Foto: COLUMBIA TRISTAR
Livet på internatskola är långt ifrån kul.

Få av oss har gått där. Ändå vet vi precis hur livet gestaltar sig på de fina privat- och internatskolorna.

Rätt många i min generation läste Louis de Geers (1888_-1954) böcker om en svensk students upplevelser på brittiska skolan Singleton. Vi såg Malcolm McDowell som rebellisk elev i samma miljö i filmen "If"" (1968).

Men framför allt har flera miljoner läst Jan Guillous självbiografiska roman "Ondskan" sedan den publicerades 1981. Och den drabbade och grep tag ännu mer. Delvis var det samma historia en gång till - fast skruvad ett varv hårdare och i högborgerlig svensk miljö.

I Folkhemmet Sverige fördes överklassens idéer om "kamratuppfostran" (förtryck, pennalism och mobbning av yngre elever) vidare från generation till generation i internatskolornas skyddade miljö. Ondskan satt i system.

De flesta vet väl vid det här laget att det handlar om Erik Ponti (nykomlingen Andreas Wilson), 16-årig student som blir relegerad från plugget på grund av sitt våldsamma beteende. Föräldrarna ( Johan Rabaeus, Marie Richardson) ger honom en sista chans, att gå på internatskolan Stjärnsberg. Som rumskamrat får han den mesiga plugghästen Pierre ( Henrik Lundström, från "Tillsammans").

Eriks framgångar både när det gäller studier och idrott (i simbassängen) och hans bristande respekt för de äldre eleverna, gör att de snabbt bestämmer sig för att göra livet till ett helvete för honom och hans kompis. Eriks hemliga romans med en tjej i köket ( Linda Gyllenberg) är föga tröst, när han ställs inför ultimatum; att ge efter eller att slå tillbaka. Och Erik har våldet i sig, härdad som han har blivit av att ständigt få stryk av sin elaka far"

Man skulle kunna anmärka på små detaljer, som att man kanske hade kunnat ha några fler scener med Eriks bakgrund i hemmiljö. Men som helhet har Mikael Håfström gjort en alldeles suverän filmversion av Guillous bok. Fångat miljön och tidsandan och stämningarna i det som är ett slags överklassens slutna rum.

En brutal och omskakande film. Där Gustaf Skarsgård och Jesper Salén som plågoandarna, och Andreas Wilson och Henrik Lundström som de som drabbas av ondskan, alla är fullkomligt lysande.

Jan-Olov Andersson