En vacker historia om att finna sig själv

FILM

SPIRITED AWAY

Japanskt animerat äventyr i regi av Hayao Miyazaki.

Jo, det här är en animerad film.

Jo, huvudpersonen är en 10-årig flicka.

Men det är inget i första hand för barn. "Spirited away" är en vacker vuxen historia om att finna sig själv. Och på vägen innehåller den många av våra vanligaste mardrömmar.

Som i inledningen när flickan Chihiro åker bil med mamma och pappa till det nya huset. Pappa kör fel, de kommer in i en mörk skog. Genom en tunnel in i vad som verkar vara ett övergivet nöjesfält. Där börjar mamma och pappa äta av stora fina fat med mat - och förvandlas. Alldeles ensam flyr Chihiro medan spöklika skuggor stiger fram när mörkret lägger sig.

Här finns svindlande höjder. En otäck häxa. Lustiga små sotbollar.

Chihiro träffar en pojke som heter Haku och hjälper henne. Men många faror väntar i den okända guda-värld hon kommit in i.

Det första hotet är att försvinna, det andra att bli av med sitt namn. Här finns en figur som heter "Inget ansikte", som först verkar vara en oskyldig iakttagare men har flera egenskaper. Människor förvandlas till grisar.

Man kan associera till "Alice i underlandet" och "Trollkarlen från Oz", men "Spirited away" är en originell och självständig berättelse.

Animationen är mästerlig, vältecknad och omsorgsfull in i minsta detalj. Det är bilder rika på djup och innehåll.

Hayao Miyazaki är den store japanske mästaren på animation. Jag tycker "Spirited away" är ännu bättre än hans "Princess Mononoke", och den vann en välförtjänt Oscar i mars för bästa animerade film.

Jens Peterson