Helen Mirren kastar kläderna i varm komedi

FILM

KALENDERFLICKORNA

Brittisk dramakomedi i regi av Nigel Cole med bland andra Helen Mirren, Julie Walters, Annette Crosbie, Celia Imrie och John Alderton.

Foto: BUENA VISTA INTERNATIONAL
Kolla tjejer, vilken kul grej! Ska vi göra en egen?

Den har kallats tjejernas svar på "Allt eller inget". Då kastade arbetslösa stålarbetare av sig kläderna, nu är det några medelålders damers tur att lätta på förlåten.

"Kalenderflickorna" bygger på en verklig historia om väninnorna Chris och Annie som vill samla ihop pengar till det lokala sjukhuset då Annies man dör. Snart visar det sig att den nakenkalender de gör med sina väninnor i Yorkshire blir en världssuccé och tar dem ända till Hollywood.

"Kalenderflickorna" är en varm komedi om vänskap, kändisskap och svek. Helen Mirren är en cool rebell med grånande hår och gör den påhittiga Chris med stor finess. Men starkast känner man för Annie, makalöst porträtterad av Julie Walters. Hon är kvinnan vars värld rämnar då hon förlorar sin livskamrat men som ändå lyckas stå med båda fötterna på jorden när kändiskarusellen snurrar allt fortare.

Här bjuds på många glada skratt och den där charmiga idyllen känns igen från andra brittiska komedier.

Men jag saknar den svärta som så ofta är en annan given ingrediens i den brittiska komedigenren. Den fanns där i "Allt eller inget", i "The Commitments" och i "Brassed off" till exempel.

"Kalenderflickor" nuddar bara som hastigast vid de problem som stör vägen mot filmens givna klimax: Hollywood.

Men "Kalenderflickorna" ger ändå en skön må-bra-känsla och för en underhållande biokväll räcker den långt.

Karin Lindstedt