Fartfylld underhållning

FILM

THE ITALIAN JOB

Amerikansk actionkomedi i regi av F. Gary Gray, med Mark Wahlberg, Donald Sutherland, Edward Norton, Charlize Theron, Mos Def, Jason Statham m fl.

Foto: UIP
Rör inte min MINI, okej!

En nyinspelning av en halvdan engelsk kriminalkomedi från 1969 med Michael Caine, som inte blev någon större framgång när den visades i Sverige under med namnen "Den vilda biljakten" och "Brottsplats Italien".

Då gjorde filmens skurkar en kupp i Turin, där man orsakade en stor trafikstockning för att avleda polisernas uppmärksamhet.

Nu utspelas historien i Venedig, Alperna och Los Angeles. Det handlar om guldtackor värda 35 miljoner dollar, om skurkar som är beredda att döda för att kunna roffa åt sig så stor del av bytet som möjligt och om hämnd.

Man kan vara småsur och lätt plocka sönder intrigen. Man kan också tycka att de små MINI Cooper-bilar som vi brukar kalla "hundkojor" och som spelar en viktig roll i filmen, är ett extremt fall av produktplacering.

Men man kan - också - ta denna lättsamma actionkomedi för vad den är: ett par timmars fartfylld underhållning.

Mark Wahlberg är inte världens mest uttrycksfulla skådis, direkt. Men Edward Norton imponerar, trots att han enligt rykten ställde upp enbart för att han enligt ett kontrakt var "skyldig" filmbolaget en stor roll. Seth Green är väldigt rolig som datanörden som på ett trovärdigt sätt hävdar att det var han som hittade på Napster. Och jo, de små hundkojorna är, på grund av sin storlek, faktiskt viktiga för intrigen.

Jan-Olov Andersson