Fängslande och kul lurendrejeri

DiCaprio trovärdig som gentlemanna-
bedragare

FILM

CATCH ME IF YOU CAN

VHS/DVD

Foto: UIP
En riktig charmör.

Steven Spielbergs verklighetsbaserade film om lurendrejaren Frank Abagnale Jr som svindlar till sig mångmiljonbelopp och hinner jobba som pilot, läkare och advokat innan han fyllt 20 är både underhållande, snygg och rolig. En extra eloge för de coola förtexterna som bäddar för 1960-talsromantiken i filmen.

Efter sin brutala roll i "Gangs of New York" axlar Leonardo DiCaprio här rollen som den unge gentlemannabedragaren. Hans babyface matchar den något naive Frank Jr och DiCaprio gör en både trovärdig och charmig tolkning.

Trots brustna äktenskapsdrömmar, ett liv på flykt och en otäck sejour i franskt fängelse är "Catch me if you can" en riktig solskenshistoria. Frank förfalskar checkar för glatta livet och får en slags märklig kompisrelation med FBI-agenten Carl Hanratty ( Tom Hanks) som jagar honom.

Men några minus finns det. Filmen segar ihop mot slutet och några lite roligare växlar kunde allt Spielberg dragit på katt-och råttaleken mellan Frank och Hanratty.

På det hela taget känns filmen lite tunn och snäll. Karaktärerna fungerar mest som kulisser till den spektakulära storyn. Vem Frank Jr är får vi egentligen aldrig reda på. Synd på en annars fängslande film.

Karin Lindstedt