"Jag och Lars tvingades att rensa luften"

Nicole Kidman om den påfrestande inspelningen av "Dogville" i Trollhättan

1 av 2 | Foto: AP
STJÄRNAN OCH REGISSÖREN - Jag väljer aldrig jobb utifrån hur stort gaget är. Jag kom till Sverige för att jag vill jobba med regissörer som är modiga i sina visioner. Lars von Trier tillhör den skaran, säger Nicole Kidman.
FILM

Hon tillbringade sex veckor i Trollhättan förra vintern. När "Dogville" nu haft premiär, ser Nicole Kidman, 36, tillbaka på inspelningen i Sverige med blandade känslor.

- Det var en underlig, spännande och ibland vacker upplevelse. Men jag hatade att krypa omkring klädd i en kedja och halsband av järn och att ha en koskälla på skallen, säger hon.

Nicole Kidman har varit i rampljuset sedan 1990. Först för äktenskapet med Tom Cruise, sedan för att hon själv blivit en av de allra största stjärnorna. Hon vann en Oscar i våras för "Timmarna".

Att tillbringa sex veckor i en filmstudio i Trollhättan på dagarna och i snögloppet på Rönnums herrgård på fritiden kan därför kanske ha känts som en befrielse.

- Hela projektet påminner om att vara med i en amatörteatergrupp. Jag älskar att vi bor tillsammans och umgås i princip dygnet runt.

På presskonferensen vid världspremiären på Cannes-festivalen i våras, avslöjades dock att hon och regissören Lars von Trier hade rykt ihop ordentligt under inspelningen.

- Vi tvingades rensa luften under en tre timmar lång skogspromenad utanför Trollhättan. Det blev mycket tårar och skrik.

"Lars är hård mot mig"

I en dokumentär om inspelningen, "Dogville confessions", klagar hon på att "Lars är hård mot mig, då känns det inte bra". Hon verkar lättad när hon mot slutet av inspelningen suckar "äntligen får jag åka härifrån och träffa mina barn igen".

Filmen utspelas i en amerikansk småstad under 1930-talet. Under en del av historien förnedras filmens Grace och tvingas krypa omkring klädd i en kedja och halsband av järn, med en fastskruvad koskälla.

- Hur mycket Lars än brydde sig och varsamt klappade om mig, så hatade jag verkligen att ha kedjan, halsbandet och den alltid pinglande koskällan på mig.

Bröt löfte

I Cannes lovade Kidman att spela Grace i två filmer till. Ett löfte hon nu har brutit, genom att tacka ja till tre andra filmer.

Hon har sagt att hon har skuldkänslor för att hon släpar med barnen, åtta och elva år, på ständigt nya inspelningsplatser och att hon längtar efter att träffa en ny man.

- När jag blir kär kommer jag att sluta jobba så mycket som jag har gjort de senaste åren, sa hon i Cannes.

Jan-Olov Andersson