Sveriges eget bratpack

Ondskans skådisar hetast just nu

FILM

De är Sveriges svar på Hollywoods Brat pack. "Ondskan" frestar biopubliken med fyra fräscha skådespelare. Puls har frossat med Andreas, Gustaf, Jesper och Henrik.

Amerikanska "The Outsiders" blev det stora genombrottet för då rätt okända Emilio Estevez och Rob Lowe och deras polare 1983. Hypen kring filmen och de sex unga, manliga skådespelarna blev enorm.

Nu har svenskarna fått sin egen variant av "The Outsiders": filmatiseringen av Jan Guillous "Ondskan".

Kulten är redan ett faktum. Långt innan premiären har "Ondskan" hyllats i media. Nykomlingen Andreas Wilson, som spelar huvudpersonen Erik, har plåtats av alla tänkbara tjejtidningar.

Och det är inget snack om att de mer etablerade unga skådisarna Gustaf Skarsgård som den grymme Silverhielm, Jesper Salén som hans kompanjon Dahlén och Henrik Lundström som den snälle pluggisen Pierre kommer att få högsta stjärnstatus för sina prestationer i filmen.

"Ondskan" kretsar kring mobbning och våld på en internatskola för rika pojkar under 50-talet. Tungt ämne. Men inspelningen gjorde snabbt de fyra huvudpersonerna till polare.

- Det var kul att göra en riktig grabbfilm, säger Henrik. Vi hade jäkligt skoj med alla killar på internatskolan.

- Ja, det var som en "Stand by me" fast ond, säger Gustaf och skrattar.

Strålkastarljuset lär vara riktat på de fyra "Ondskan"-killarna ett bra tag framöver och när kändiskarusellen snurrar igång kan det vara svårt att hålla huvudet kallt.

- Kändisskapet är yrkets definitiva baksida, säger Gustaf. Jag har hållit mig borta ifrån det så det nästan blir löjligt men jag tycker inte att det är mitt yrke att vara kändis.

- Det är viktigt att inte ryckas med i det där, att det blir en för stor del av ens liv. Berömmelse är så förgängligt, säger Andreas.

- Ja, ena veckan är man bjuden på alla kändispartyn, nästa är man ute, konstaterar Jesper.

Jesper Salén vet vad han snackar om. Med tv-såpan "Vita lögner" exponerades han i tv varje dag under det året han var med.

- Folk glömmer inte de där jäkla såporna, de sätter sig verkligen. Det var skönt att dra till New York och gå på teaterskola i två år så jag kom bort ifrån det lite, säger han.

Att vara ständigt igenkänd och påpassad på stan tär i längden.

- Jag kände mig kränkt flera gånger när folk kom fram och stack upp ett finger i ansiktet på mig och var dryga. Men jag har blivit bättre på att säga ifrån och dessutom är det värt det de gånger då någon kommer fram och säger att man är bra. Det är erkänd man vill bli, inte känd.

Rob Lowe och hans brat pack fixade skådisjobbet med bravur men hypen kring deras personer handlade minst lika mycket om utseende. Fixeringen vid en vältränad kropp och ett snyggt ansikte blir allt större även i Sverige.

- Jag blir så anti av det där. Jag vill inte bli hunken, jag vill inte hamna i den positionen att jag får en roll för att jag är snygg - aldrig! säger Gustaf.

- Jag råkade ut för det när jag jobbade som programledare på ZTV, säger Jesper. Jag hamnade på en sexigaste-killen-lista där det stod att en av anledningarna till att det gått bra för mig var att jag var snygg. Jag fick en riktig kris och trodde att alla tyckte att jag var dålig. Därför är det skönt med "Ondskan" där jag får vara ful.

Att vara ful på film har just blivit något av Henrik Lundströms grej.

- Ja, jag har ju gjort flera glasögon-

killar, säger Henrik och syftar både på rollerna i "Ondskan" och "Tillsammans". Det är visserligen ganska skönt för jag kan ha min egen stil privat och folk känner inte igen mig.

Men nu vill han ändå helst komma ifrån fulingarna ett tag och sätta tänderna i en riktig elaking - utan glasögon.

- Ja, den jättetjocka, klumpiga killen i "Ondskan" vill man ju inte vara, även om det är en grym roll. Det vore kul att komma ifrån töntstadiet och visa en annan sida.

För det finns onekligen en tjusning i att spela bad guy.

- Det blir verkligen karaktärer av det, säger Jesper. Jag är en dålig bad guy i verkligheten så det känns skönt att folk kommer att tycka lite illa om en nu. Förut har jag mest fått spela straighta roller, komma in som "killen" bara.

Tuffingar på film, visst. Men killarna i "Ondskan" är mil ifrån att krascha hotellrum och festa ihjäl sig som deras kollegor i Hollywood.

- Det finns säkert bad boys här också. Men kanske är de där killarna olyckligare än man själv, säger Jesper.

HOLLYWOODS ORIGINALGÄNG

Karin Lindstedt