Ingen vanlig dussinthriller

Stephen Frears är mer intresserad av spelet mellan människor

FILM

DIRTY PRETTY THINGS

Brittisk thriller av Stephen Frears med bland andra Chiwetel Ejiofor, Audrey Tatou, Sergi López och Zlatko Buric.

Foto: SANDREWS
Titta bara så trovärdiga vi kan vara.

Lagen om alltings jävlighet styr med järnhand över huvudpersonerna i Stephen Frears "Dirty pretty things". Den handlar om människorna vi inte ser. De som "kör våra taxi bilar, städar vår skit och suger våra kukar" för att använda huvudpersonen Okwes ord. Eller egentligen en grupp illegala invandrare i London som flytt sina hemländer.2 Nigerianen Okwe är portier på ett hotell och upptäcker att ägaren Sneaky använder hotellet som en täckmantel för illegal verksamhet.

Sneaky tjänar pengar som gräs och utnyttjar de skyddslösa immigranterna i deras förtvivlade kamp för ett europeiskt pass.

Det här är ingen thriller i vanlig mening. Nej, Frears är mer intresserad av spelet mellan människor och att rikta strålkastarljuset mot det skuggrike där den starke alltid vinner över den svage.

Mycket angeläget. Men samtidigt blir det ett problem att filmen inte vet om den är ett drama eller en thriller. När Okwe och den turkiska städerskan Senay slutligen tar revansch blir det i bästa amerikanska thrilleranda. En vändning som inte känns helt trovärdig i den annars rådande misären.

Trovärdig känns däremot kärlekshistorien mellan de två. Det är svårt att inte bli förälskad i Audrey "Amelie från Montmartre" Tatous oskuldsfulla Senay.

En bonus är också dansk-kroatiske skådespelaren Zlatko Buric känd från "Pusher".

Allra bäst är dock Chiwetel Ejiofor som Okwe. Han pendlar mellan hunsad invandrare till självsäker läkare med en självklarhet som imponerar. Honom vill vi se mer av!

Karin Lindstedt