ATT VARA OCH HA

FILM

Fransk dokumentär i regi av Nicolas Philibert med bland andra Georges Lopez.

Under sex månaders tid följde filmaren Nicolas Philibert livet i en liten, liten skola i Auvergne-distriktet på den franska landsbygden.

  Resultatet är "Att vara och ha" - en dokumentär som mer än något annat är en hyllning till lärandet.

  I Georges Lopez klass går alla byns barn som är mellan fyra och tio år. Ändå är de inte fler än att de ryms i en folkabuss.

  Georges uppgift är inte bara att undervisa dem i att läsa, skriva och räkna.

  Han lär dem även saker som att lösa konflikter och steka pannkakor, och framför allt tar han sig tid att samtala med dem.

  "Att vara och ha" är en fantastiskt varm skildring av barnen och deras tålmodige mentor Georges. En skildring som är bra mycket mer inspirerande än sentimentala Hollywoodproduktioner i stil med "Farliga sinnen". Det kanske mest anmärkningsvärda med filmen är att det inte en enda gång känns som om något av barnen spelar för kameran, eller ens lägger märke till den. Med andra ord så slipper man tillgjorda ungar à la "Småstjärnorna" och "Lekande lätt" - vilket är en ren lisa för själen. Att allt dessutom sker mot bakgrunden av en fransk lantlig idyll gör inte saken sämre.

  Detta är en riktigt bra dokumentärfilm, som smyger sig på tittaren och stannar kvar någonstans i bakhuvudet. Men "Att vara och ha" är just en dokumentärfilm och hade nog gjort sig bäst i en något nedkortad version på tv. När den blandas med popcornlukten i biomörkret känns den en aning malplacerad.

Karolina Fjällborg