STYGGA POJKAR

FILM

Finländskt actiondrama i regi av Aleksi Mäkelä, med bl a Peter Franzén, Niko Saarela, Lauri Nurkse, Jasper Pääkkönen, Vesa-Matti Loiri och Elsa Saisio.

Bad boys från Finland, men med en mycket allvarligare underton än den amerikanska actionkomedin. Även här finns dock action och humor.

  Bygger på en verklig historia, men namn och viktiga detaljer har ändrats, om fyra bröder som växt upp med en religiös (laestadian) pappa som misshandlat dem och den nu döda modern. Sönerna lever efter faderns bud. De slåss inte, de svär inte, de super inte. Den yngste mobbas.

  Men de vill ändå ge igen på byns plågoandar, och två inbrott ger dem en känsla av att ha hämnats. De behöver pengar, så brotten blir fler och större. Postrån. Kassaskåp som sprängs.

  En tragisk historia som filmmakarna försöker göra så underhållande som de kan. Kanske mer underhållande än vad den är. Bröderna är uppväxta utan tv, men alla pengar gör dem till storkonsumenter som upptäcker en ny värld. Men de lär sig att pengar inte ger lycka.

  "Stygga pojkar" har mycket på hjärtat, men tar god tid på sig att berätta det.

Jens Peterson