SINBAD - LEGENDEN PÅ DE SJU HAVEN

FILM

Amerikansk tecknad film i regi av Patrick Gilmore och Tim Johnson. Dubbad till svenska av Jakob Stadell, Alexandra Rapaport, Annica Smedius m fl.

Både barn och vuxna har i alla tider varit fascinerade av pirater. Så egentligen är det nästan konstigt att Hollywood inte sedan 1950-talet har gjort någon äventyrsfilm om Sinbad, kaxig sjörövare som seglade på de sju haven och en av många mytomspunna figurer i den klassiska sagosamlingen "Tusen och en natt".

  Steven Spielberg-bolaget DreamWorks har satsat rejält. Hyrt "Gladiator"-författaren John Logan att skriva manus till en närmast episk historia där Sinbad måste segla runt hela världen och hitta världens dyrbaraste skatt, Fredens bok, för att rädda livet på sin bäste vän Proteus. De är också rivaler om den undersköna Marina.

  Men det som verkligen ställer till det för sjörövarna är Eris, Kaosets gudinna, som släpper loss stormar och hemska monster, bara för att jäklas lite grann.

  Brad Pitt, Catherine Zeta-Jones och Michelle Pfeiffer lånade ut sina röster till originalversionen. Här har Jakob Stadell (Sinbad), Alexandra Rapaport (Marina) och Annica Smedius (Eris) skickligt dubbat till svenska.

  Filmmakarnas infallsvinkel är att i stort sett ta historien på allvar. Inga sånger, ingen ironisk vuxenhumor, som man annars så gärna kryddar tecknade barnfilmer med nu för tiden.

  Som vuxen känner jag att det tredje plustecknet hänger väldigt löst. Historien är rätt förutsägbar. Lite mer humor hade inte skadat. Och animationen är påfallande platt när det gäller personerna, medan man har tagit ut svängarna på ett betydligt häftigare sätt i de maffiga actionscenerna och när gudinnan Eris med jämna mellanrum dyker upp i handlingen.

  Piratälskande barn verkar svälja historien betydligt lättare. De kan å andra sidan uppleva kärlekshistorien som longörer och kanske några scener som lite otäcka.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM