I huvudet på Spike Jonze

Spike Jonze har världens bästa musikvideor på sitt samvete. Snart finns hans alster på dubbel-dvd.

FILM
Foto: Bingo Rimér
Spike Jonzze har mycket innanför pannbenet.

Regissören, producenten och skådespelaren Spike Jonze har gjort minst fem av de tio bästa musikvideorna någonsin.

Han satte bland annat världens tuffaste mustascher och minst lika hårda peruker på Beastie Boys i videon till "Sabotage" och lämnade allt som gjorts tidigare långt bakom sig.

Och ingen skulle förmodligen komma ihåg Fatboy Slims "Weapon of choice" om det inte vore för att skådespelaren Christopher Walkendansar sönder tyngdlagen i videon, utan att röra en min.

Det är bara två exempel.

Betydligt fler finns på dubbel-dvd:n "The work of director Spike Jonze", en sorts "greatest hits" över Spikes karriär som den sett ut vid sidan av diverse skateboardfilmer med minimal budget och "I huvudet på John Malkovich".

- När man jobbar som jag gör blir allt ganska splittrat. Mina videor, kortfilmer och dokumentärer har bara varit utspridda utan någon som helst ordning. Det här är mitt sätt att städa skrivbordet , säger Spike Jonze.

Behållningen med "The work of director Spike Jonze" är emellertid inte alla musikvideor som bland annat kommenteras av Daft Punk, Weezer och Björk.

Behållningen är snarare att Spikes kortfilmer äntligen blir tillgängliga för en bredare publik, däribland "What"s up Fatlip?". Dokumentären handlar om rapparen Fatlip från gruppen Pharcyde och är endast 31 minuter lång. Det kan vara ett av de sorgligaste artistporträtten som fästs på film.

Scener där den slocknade stjärnan super till och skäller ut träd blandas upp med hjärtskärande monologer om att bli avsugen av en transvestit på stranden.

- Jag har alltid varit nyfiken på vad som hände med Fatlip. Så när jag spelade in en video till hans comeback lät jag kameran rulla mellan tagningarna. Fatlip behövde tydligen lätta sitt hjärta och resultatet blev minst sagt intensivt, säger Spike Jonze.

Arkiv: SPIKE JONZE

”Ingen har mimat eller spelat gitarr lika illa”

Markus Larsson