Dukat för fest på vita duken

Äntligen dags för Stockholms filmfestival!

1 av 6
"Tretton".
FILM

Under elva dagar kan du se 160 filmer, gå på intressanta seminarier och roliga fester. Puls filmrecensenter Jan-Olov Andersson och c tipsar om tio favoritfilmer du borde se.

Det är svårt att gå på filmfestival i sin egen hemstad.

I en annan stad, kan man ju lämna vardagsbekymren bakom sig och mentalt helt och hållet ställa in sig på att se film (och kanske festa lite grann"). Dessutom hör filmfestivaler inte hemma i storstäder som Berlin eller Stockholm, där drunknar festivalerna i det stora nöjesutbudet.

I småstäder som Cannes, Karlovy Vary i Tjeckien, Sundance i USA eller Göteborg blir det något helt annat. Hela orterna liksom andas filmfestival. Alla man träffar pratar om ungefär samma saker.

Det är svårt att säga om 14:e upplagan av Stockholms filmfestival tillhör de bättre eller inte. Har inte sett så mycket i förväg, "på papperet" känns tävlingssektionen lite svag.

På min lista bland rekommenderade filmer har jag, med några undantag, uteslutit sådana som ändå får biopremiär inom kort. Därför ingen Tarantino eller Gus Van Sant.

Det allra bästa med filmfestivaler är ju möjligheten att se filmer som aldrig annars kommer hit.

Bästa kuren mot höstdeppet

Det smakar romantik om begreppet filmfestival.

Minns min första då jag med tonårsfinnar i pannan tog tunnelbanan in från förorten och föräldrarnas radhus för att frossa i film. Och för en gångs skull var det inte Tom Cruise som lockade.

Nej, det var alla obskyra Hongkong-rullar, taffliga kärlekshistorier, och märkliga tyska lågbudgetfilmer och amerikanska independents jag ville åt. Det var inte många guldkorn jag prickade in den gången. Men som jag älskade det!

Filmfestivaler är som en förälskelse. Det börjar med lite trevande inringningar i festivalkatalogen för att övergå i pirrig förväntan i biograflobbyn till riktig passion i salongen. Ju mer man får desto mer vill man ha. Det bästa med filmfestivaler är mixen av allt. Att bli först med att se filmårets snackisar, (definitivt "Kill Bill" i år), till att med omättlig aptit ge sig i kast med filmer som är smala, konstiga, tråkiga, sega, eller alldeles, alldeles underbara.

Bästa kuren mot höstdepressioner: Mer film och romantik åt folket!

JAN-OLOVS 10 FESTIVALVAL

FETA FESTIVALFAKTA

KARINS 10 FESTIVALVAL

ARTIKELN HANDLAR OM