Last resort

FILM

Brittiskt drama i regi av Pawel Pawlikowski med bland andra Dina Korzun, Artiom Strelnikov och Paddy Considine.

Tanya kommer till England från Ryssland tillsammans med sin son Artiom. Hon har räknat med att hennes ”pojkvän” (det är underförstått att han är en looser som har varit i Ryssland och fått sig ett par nummer) ska komma och möta henne på flygplatsen, men han har bangat. Tanya och Artiom hamnar därför på en flyktingförläggning i den lilla kuststaden som Gud glömde. Deras lägenhet är deprimerande, deras frihet är högst begränsad och deras möjligheter till sysselsättning är noll. Den enda som bryr sig om dem är Alfie, ett butiksbiträde och bingoutropare med ett oansenligt liv men ett hjärta av guld.

Flyktingförläggningen i ”Last resort” är belägen vid ett övergivet nöjesfält. Bergochdalbanan och karusellerna blir en effektfull kontrast till det bedövade liv i grådis och evig väntan som människorna i hyreskasernerna lever. Allting är byråkrati. Det går inte ens smärtfritt att ringa ett samtal.

Det är inte en inhuman människohantering som visas upp. Inte heller en omsorgsfull. Bara en hopplös.

Regissören Pawel Pawlikowski har tidigare bara gjort dokumentärer och det märks. ”Last resort” känns verkligen på riktigt och man skulle kunna tro att de skickliga skådisarna spelar sig själva.

Det kunde ha blivit ännu ett deprimerande brittiskt socialt drama. Men det blev det inte. Det blev en engagerande historia som visserligen är tragisk, men som ändå lämnar öppet för ljusare tider.

Karolina Fjällborg