Skilsmässa på franska

FILM

Amerikansk komedi i regi av James Ivory, med Naomi Watts, Kate Hudson, Stockard Channing, Sam Waterston, Matthew Modine, Leslie Caron mfl.

En komedi om kärlek, sex, äktenskap, vänsterprassel och skilsmässa. Men ännu mer en komedi om kulturkrocken mellan amerikanska och franska värderingar och livsstilar.

Trion Ismail Merchaint (producent), Ruth Prawer Jhabvala (manus) och James Ivory (regissör) har lite grann specialiserat sig på att skildra just sådana här kulturkrockar, oftare och med mer lyckat resultat i historisk miljö, än i nutid. Den här gången är förlagan Diane Johnsons bästsäljande roman, om två amerikanska systrar i dagens Paris.

Roxeanne ( Naomi Watts) är poet, har en dotter och väntar sitt andra barn med sin franska man Charles-Henri ( Melvil Poupaud), en konstnär. Just när hennes lillasyster Isabel ( Kate Hudson) anländer till Paris för att stötta systern under de sista månaderna av graviditeten, meddelar maken att han sticker, han har träffat sitt livs kärlek, en gift ryska ( Rona Hartner). Sedan dröjer det inte länge förrän Isabel är indragen i en romans, med en gift högerpolitiker ( Thierry Lhermitte) i 60-årsåldern - som dessutom råkar vara bror till Roxeannes svärmor”

Snart snurrar kärleks- och skilsmässokarusellen i samma tempo som en privatteaterfars. Filmen har lite för många rollfigurer och för mycket kärleksintriger för att tiden riktigt ska räcka till. Några personer lämnas åt slumpen eller framstår bara som konstiga. Men Glenn Close och Stephen Fry glänser i biroller. Och filmen har kvick dialog och framför allt många roliga skämt kring kulturkrocken mellan USA och Frankrike, om allt från mat och konst, till fransmännens lite friare syn på kärlek och trohet.

Jan-Olov Andersson