Flyttfåglar

FILM

Fransk dokumentärfilm i regi av Jacques Perrin.

Först var han med om att producera ”Microcosmos - den lilla världen” (1996), en oväntat fascinerande skildring av insekternas liv. Nu har Jacques Perrin med ”Flyttfåglar” gjort vad som nog blir en dokumentärfilmsklassiker, som skildrar hur alla tänkbara sorters fåglar flyger hundratals eller tusentals mil varje år.

Under tre år har 450 personer, bland dem 17 piloter och 14 fotografer, följt flyttfåglarnas väg runt hela världen. Det är väl nästan bara Sverige som de inte har besökt”

Berättarrösten är befriande kortfattad, för där handlar det mycket om självklara floskler. Och visst, är man inte ornitolog och speciellt intresserad, blir det ibland rätt tjatigt med allt flaxande och kraxande. Därför blir helhetsbetyget inte högre för min del.

Men det går inte att komma ifrån att man i filmens stora stunder, blir djupt imponerad. Av hur nära man har kommit fåglarna. Av hur vackra både fåglarna och de miljöer de fångats i är. Av hur man skildrat så många olika sorters händelser i fåglarnas liv så närgånget, från de första förvirrade stegen till ond bråd död (en vingbruten fågel som äts levande av krabbor!)

Annars är det främst människorna som står för det negativa i filmen. I några otäcka scener ser vi hur fåglar fastnar i utspilld olja eller blir offer för jägare.

Annars är ”Flyttfåglar” oftast en sagolikt vacker film. En hyllning till naturen och fågellivet.

Jan-Olov Andersson