Digital ansiktslyftning av klassiker

FILM

Den har 24 år på nacken men än har "Alien" inte gått ner för räkning. Snarare förvånas man över hur läskig, bra och fräsch denna skräckis i rymden från 1979 fortfarande känns.

Regissören Ridley Scott har gått varsamt fram med saxen och omklippningen handlar egentligen bara om drygt tio extra minuter. I stället har han fokuserat på en ordentlig digital ansiktslyftning vad gäller ljud och bild. Ett suveränt drag. För sällan har ljudet haft så stor betydelse i en film som i "Alien". Det tysta blippandet i rymden, rädda andetag, allt skapar en stämning som håller åskådarna på nålar filmen igenom. Och nu har det till och med blivit ännu bättre än i originalet.

För den som glömt storyn handlar "Alien" om ett fraktfartyg på väg hem från en expedition i rymden som omdirigeras för att undersöka en svag signal från en okänd planet. Uppdraget slutar med att de får ombord en okänd organism och plötsligt förvandlas livet på skeppet till en kamp på liv och död.

Sigourney Weaver fick här sitt stora genombrott och sällan hade man sett en coolare och tuffare brud på bio. Inte ens dagens Lara Croft kan mäta sig med hennes mod och hjältetakter i Kapten Ripleys gestalt.

Alla ni som var för unga att se denna klassiker då den hade premiär - missa inte chansen nu!

Alien - The director's cut

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM