Vilken fiskelycka

De är männen bakom nya succéfilmen "Hitta Nemo"

1 av 2
massor av fantasi Andrew Stanton och Lee Unkrich har gjort det igen. I år är det ett par fiskar i huvudrollerna. "Hitta Nemo" är deras femte raka animerade succé, som nu går direkt in som etta på Biotoppen.
FILM

Största premiärhelgen någonsin för en tecknad film i Sverige. Men för regissörerna Andrew Stanton och Lee Unkrich var produktionen av "Hitta Nemo" ingen dans på rosor.

- Det var ångest varje dag. När man ser en rolig scen för 300:e gången vet man inte längre om det är kul eller inte, säger Stanton.

För honom är denna 3D-animerade komedi om en fiskpappa på jakt efter sonen som hamnat i ett akvarium hos en tandläkare, faktiskt djupt personlig.

- Som barn älskade jag när familjen besökte tandläkaren. Han hade ett akvarium i väntrummet och jag stod där och tittade, fascinerad, och tänkte: Längtar inte fiskarna hem till havet?

- Det där har funnits i mitt undermedvetna hela mitt liv. Under en promenad med min son, han var nog ungefär fem år, gick vi längs en flod och jag tjatade hela tiden: Gå inte så nära. Tänk på vad som kan hända om du ramlar i.

Superdyr teknik

- På något sätt fick jag ihop de där två bitarna - akvariet och rädslan att förlora sin son - och fyllde sedan historien med humor. Hoppas jag" när man ser en scen för 300:e gången, vet man inte riktigt längre.

Publiken har älskat filmen. Publikrekord i USA, försäljningsrekord när den nyligen släpptes på dvd och 236 608 biobesökare första helgen i Sverige, med 13,5 miljoner kronor i intäkter.

Drygt 200 människor har jobbat närmare fyra år med filmen. Manus har skrivits om och skrivits om igen. Det går inte att dra igång den svindyra 3D-animationen förrän allt är perfekt, inklusive de dubbade rösterna.

Barnslig fantasi

Andrew Stanton har varit huvudansvarig, Lee Unkrich har fungerat som ett slags kritiskt bollplank.

Det lilla bolaget Pixar, skapat av ett litet antal grabbar med barnslig fantasi och lika händiga vid datorn som vid ritbordet, har nu fått sin femte braksuccé på raken.

Många tror att Disney har gjort filmen, men de "bara" distribuerar den.

- När vi började, hade vi nog nytta av att få Disney-stämpeln på våra filmer. Nu är nog de mer beroende av oss, än vi av dem, säger Stanton.

Kolla in deras fem senaste filmer

Jan-Olov Andersson