– Våld är det roligaste man kan skildra

Quentin Tarantino tillbaka – blodigare än någonsin

FILM

Det är brutalt, det är splatter, det är hög tid att döda Bill. Efter fem år i oblivion är Quentin Tarantino tillbaka - blodigare än någonsin.

Foto: AP
”Jag har inga betänkligheter vad det gäller att visa brutala scener.”

Moralens väktare i USA har sänt ut sina bödlar efter Quentin Tarantino. Sällan har han fått ta så mycket skit som nu. Varför allt blod? Varför allt våld? Varför all brutalitet i ”Kill Bill”?

Kanske är Quentin Tarantino Hin Håle själv. Kanske är han bara en av de coolaste regissörerna som finns just nu. En snubbe som går sin egen väg, flinar åt de finkulturella hovnarrarna och frossar i filmmediets alla möjligheter.

- Jepp, säger han själv, jag är ingen galning. Jag tycker bara att våld är en av de roligaste grejer man kan skildra på vita duken. Våld är väldigt filmiskt. Jag har inga moraliska betänkligheter vad det gäller att visa brutala scener, det är helt enkelt bara en del av min ”hjärn-vokabulär” när jag tänker hur jag vill filma.

Orden smattrar som en kulspruta ur Quentin Tarantino och det är omöjligt att inte ryckas med av regissörens entusiasm. Att jobba med honom måste vara som att åka forsränning: fort, farligt och fascinerande. Samtidigt lite som på lek.

- Folk säger att ”Kill Bill” är min mest våldsamma film hittills men det köper inte jag, fortsätter han. ”Reservoir dogs” är mycket våldsammare, i ”Kill Bill” är blodet rätt komiskt och extremt överdrivet.

- ”Kill Bill” äger inte rum på planeten jorden så som vi känner den. Blodet är som sinnebilden av japansk film, precis som hela ”Kill Bill”. Om man kapar av någons arm i verkliga livet sprutar inte blodet ut som en fontän. Det är just detta som inte gör ”Kill Bill” lika brutal som ”Reservoir dogs”, i stället blir det överdrivet och absurt.

Quentin Tarantino la grunden för sin fascination för film och våld då han växte upp som liten grabb i Knoxville, Tennessee. Veckopengen la han på bio och hängde på små kvartersbiografer i skumma kvarter som visade splatterfilm, lågbudget-skräckisar och Hong kongrullar.

- Jag påverkades starkt av dem. När man växer upp med sådana filmer får man inga moraliska betänkligheter mot dem. För mig är det bara som vilken film som helst. Det är bara film, bara bio.

Quentin Tarantino fnyser åt dem som kallar ”Kill Bill” den mest våldsamma film som någonsin gjorts i USA. Då har de inte sett de filmer han såg under uppväxten.

- Nej, det är jävligt klart. Jag bara garvar åt de där olyckskorparna.

Frågan är vad de kommer att säga om hans nästa projekt. Efter ”Kill Bill 2”, premiär i mars, drar Quentin Tarantino igång med nästa film: en spagetti-western under andra världskriget.

Man kan nog sätta sin hatt på att ”Inglorious bastards” inte blir en helt oblodig historia.

Quentin om:

Karin Lindstedt