Umas blodiga comeback

Uma Thurman spränger gränser i ”Kill Bill”

Foto: columbia tristar
Uma med jättestor brevsprättare.
FILM

Årets våldsammaste film! Årets coolaste skådespelerska!

Foto: Foto: COLUMBIA TRISTAR

Ethan Hawke. Vad är det för idiot, egentligen?

Killen dumpade Uma Thurman och blev ihop med Jennifer Perzow, 22-årig fotomodell från Kanada. Kärleken. Konstig. Men vad vet man?

Uma Thurman kanske är värsta bitchen, egentligen, men det verkar inte så när vi träffar henne på ett hotellrum i New York.

Hon är smart, cool och rolig men tänker inte - verkligen inte - säga ett knyst om att hennes make just i dagarna setts på hångelbilder med den här blondinen från Kanada. Så vi glömmer det nu. Ethan får stå sitt kast, eller hur?

Uma Thurmans mormor är staty i Smyges hamn i Trelleborg.

Eller: mormor, en lokal skönhet , stod modell för statyn, tillverkad av Axel Ebbe.

– Jag har bara sett statyn på kort, medger Uma.

Säg nåt på svenska.

– Nej, det kan jag inte!

Har du varit där?

– Nej, faktiskt inte. Min mamma åker dit, mina brorsor har varit där. Jag kom aldrig iväg förut, och för fem år sedan förändrades mitt liv och nu reser jag egentligen inte längre så mycket.

(Det var då hon fick barn.)

– Men, tillägger Uma-puma och spänner ögonen i mig för att verkligen markera att hon m e n a r  a l l v a r. Jag tänker verkligen åka dit och jag hoppas jag kommer iväg snart.

– Jag har massa släktingar i Sverige. Mängder. Kusiner, morbröder, mostrar”allt möjligt.

Uma Thurman har blivit kultskådespelerska.

Rollen som Mia Wallace i Quentin Tarantinos fantastiska klassiker ”Pulp fiction” från 1994 hade nästan varit tillräckligt.

Nu kommer dessutom ”Kill Bill”.

Uma är hjältinnan ”The Bride” - Bruden - som slaktar allting i sin väg för att hämnas på att hennes bröllop (och, så vitt Bruden vet, hennes graviditet) avbröts av råa supermördare.

Utan tvivel har ingen kvinna, någonsin, gjort en liknande hjälteroll i en film.

– Roligt var det inte. Jag tränade i tre månader, varje dag mellan 9 och 17, med kampsportsmästare. Det var tufft. Sedan drog inspelningarna ut på tiden, allt tog fruktansvärt lång tid.

– Vi kunde ta om scener hur många gånger som helst. När jag hade slaktat 88 statister med mitt samurajsvärd med 200 rörelser vi övat in kunde de säga ”vi vill ha nya rörelser”. Det var bara att fortsätta, komma på nya sätt, öva mer.

Men det var värt allt slit.

– Oavsett hur filmen går kommer den att vara en massiv del av min karriär. Det är inte varje dag man får en sån här utmaning.

– Jag är en kvinna som gör allt själv. Det är inte något man får se varje dag. Det är”kraftgivande, säger Uma som mobbades i skolan.

Lika stolt är hon över att ha få varit en del av ”Pulp fiction”. Hon bar en svart peruk och var en av de coolaste filmkvinnor världen skådat.

– ”Pulp fiction” skapade sin egen genre, sitt eget universum. Det finns några få såna filmer, ”Howard”s end” är en annan, som andra filmer sedan försöker kopiera. Att ha varit med i originalet känns som en ära.

Tror du att du blir ihågkommen som Mia?

– Säkert, varför inte?

Är det ett bra sätt att bli ihågkommen?

– Jag vet inte. Vad tycker du?

Jag tycker att det är det.

– Sure. Jag tar ditt ord på det.

Hur är Quentin?

– Han är en excentrisk person. Han är den enda av sin sort. En regelbrytare, en fritänkare, en extremt kreativ person.

– Alla regler är gjorda för att han ska bryta dem. Han har sitt eget sätt. Han vill hitta sin eget sätt. Han är inte konventionell. Många regissörer, även de bra, är utanför sina filmer. Han är inuti sin film, nästan som i filmen.

Besväras du av allt våld?

– När jag läste manuset till ”Pulp fiction” hade jag extremt många reservationer mot våldet i manuset.

– Men tonen var så unik, så specifik. Det var roligt, det var kreativt, modernt, bisarrt. ”Kill Bill” har en liknande känsla.

– Och, även på ett annat plan, är det är inte en sadistisk form av våld hon ägnar sig åt i filmen. Hennes hämnd är väldigt” Gamla testamentet, skrattar Uma.

Dödar du Bill?

– O yeah. Jag dödar Bill. Med besked.

Arkiv: UMA THURMAN

Fredrik Virtanen