Sex, kärlek och politik

FILM

Dubbelt prisbelönad vid Cannes-festivalen , för manus och kvinnlig skådespelerska ( Marie-Josée Croze).

Samma regissör och till stora delar samma ensemble gjorde 1986 "Det amerikanska imperiets fall", en mycket rolig och träffsäker film om vänsterintellektuella på väg in i medelåldern som under en blöt middag vände ut och in på sina sex- och själsliv.

Nu börjar samma personer bli lite till åren. De kommer inte längre i karriären. De har svårt att leva upp till de gamla radikala idealen. Några har skiljt sig. Andra har tappat livslusten och orkar varken festa eller vänsterprassla med samma energi längre. En av dem, collegeprofessorn ( Rémy Girard), är döende i cancer. Sonen ( Stéphane Rousseau), framgångsrik finansvalp i London, återvänder hem till Kanada. Till sist samlas hela det gamla gänget, och några till, för en avskedsmiddag.

Snart är samtalet igång igen. Sex, kärlek, politik. Men det blir inte riktigt samma laddning, utan snarare lite tragiskt och sorgligt, när alla personerna pratar om livet som det brukade vara, inte som det är.

Ändå en klart sevärd film. Bra dialog och skådespeleri. Och väldigt gripande att huvudpersonen har vänner som vågar se döden på nära håll, när slutet närmar sig.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM