Stenrika har också svackor

FILM
Foto: Folkets bio
Klappa takten alla bagarbarn, bullfest, bullfest hela dan...

"Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än vad det är för en rik att komma in i himlen." Det är vad Federica ( Valéria Bruni Tedeschi) får höra av sin biktfader när hon berättar för honom om ångesten som hennes pengar ger henne. För Federica kommer från en familj som är rik som en hel troll-armé och all deg gör henne nervös. Hennes föräldrar och syskon är inte heller speciellt lyckliga och gammalt groll ligger och pyr när familjen samlas kring faderns dödsbädd. Till råga på allt kommer Fedrica att få dras med ännu mer pengar då gubben lämnar in" Det hela blir helt enkelt för mycket och tjejen trivs bättre i sin fantasivärld där allt är perfekt.

Det "stackars lilla rika flicka"-koncept som den här filmen bygger på är visserligen ingenting nytt, men man tröttnar aldrig på att få höra att stenrika människor också har svackor. När det sinar i kassan är det så gött att veta att mer pengar förmodligen bara skulle leda till fler problem. Och Federicas frustration känns väldigt trovärdig. Räkmackan hon har glidit fram på verkar smaka rätt illa.

"Det är lättare för en kamel" är en underhållande tragikomisk berättelse om en ung kvinna som inte klarar av att växa upp. Det den däremot inte är, är en lektion i dramaturgi. Det är inte bara Federica som tappar tråden emellanåt - om man säger så.

Karolina Fjällborg

ARTIKELN HANDLAR OM