Magiskt om maorier

FILM
Foto: Non Stop Entertainment
Nån som sett mina gummistövlar?

"Whale rider" har dragit några segervarv runt jorden och äntligen kommit till Sverige. Filmen är Nya Zeelands näst största internationella biosuccé någonsin. Bara slagen av "Krigarens själ".

"Whale rider" är ett familjedrama och utspelar sig bland maoristammen. Den handlar om den lilla flickan Pai som växer upp hos sina farföräldrar sedan hennes mamma dött i barnsäng. Farfar Koro är hövding och letar en ny ledare till stammen. Men Pai får inte vara med när Koko tränar de små pojkarna i gammal stridsteknik och historia. Hon är ju bara en flicka. "Whale rider" är vacker, stark och lite sorglig. Den väjer inte för de stora livsfrågorna om kärlekens makt, om rädsla för förändring och om att våga gå sin egen väg.

Keisha Castle-Hughes är ett fynd som flickan Pai. Hon är helt fantastisk i sin frustration över att inte bli sedd och samtidigt övertygande i sin beslutsamhet att stå upp för sig själv.

"Whale rider" är lika mycket en film för vuxna som för barn. Bilderna från landskapet på Nya Zeeland är närmast magiska samtidigt som man får en bra bild av maoriernas liv. Det är också skönt med en film som vågar ta barn på allvar och inte gör glättigt flamstrams av alltihop. "Whale rider" är helt klart den bästa utländska barn-och ungdomsfilmen på länge.

Karin Lindstedt