Största slaget i hela serien

Här är de häftigaste scenerna i tredje delen

1 av 4 | Foto: NEW LINE PRODUCTIONS
ryttare till attack De stora krigsscenerna var vad publiken pratade om efter premiären. Vid slaget om Minas Tirith ställs den goda sidan mot 200 000 orcher i en storslaget filmad batalj.
FILM

WELLINGTON. Syns Saruman? Är Shelob skräckinjagande?

Fansens frågor haglar efter världspremiären av "Sagan om konungens återkomst".

Precis som sagts i förhandsrapporteringen är Saruman inte med i trean. Gandalf och Lavskägge pratar om honom i inledningen.

Det här är de scener premiärpubliken pratade mest om efter måndagens galavisning.

Smeagol och Deagol. En mask och en metkrok är det första vi ser i filmen. Smeagols ansikte i närbild, en scen där de hittar ringen. Smeagols förvandling steg för steg till Gollum är en viktig bit i historien och visar ringens makt. Gollum har också en omtalad scen, som skymtar i trailern, där Gollum/Smeagol pratar med spegelbilden i en vattenpöl.

Minas Tirith. Gandalf rider fram vid ett krön och Gondors huvudstad, slätten, floden och förstörda Osgiliath breder ut sig i det nyzeeländska landskapet.

Slaget. Striden om Minas Tirith är det största i de tre filmerna. Över 200 000 orcher mot staden.

Växlande framgångar på båda sidor när nya styrkor anländer. Kung Theodens 6 000 ryttare rider fram i en mäktig filmuppvisning.

Eowyn och häxmästaren. Under slaget leder stornazgulen de andra ringvålnaderna i anfall mot de goda. De flyger på vingbestar som sliter tag i hästar och ryttare och kastar dem genom luften. Eowyn drar sitt svärd mot stornazgulen i en avgörande scen. Publiken skrek wow.

Legolas och mûmakil. Den gränslöst smidige alven ger sig på en grupp fiender som sitter högt på en elefantliknande best som trampar ned hästar och människor. Legolas svingar sig fram och förgör fiender och hans avslutning fick publiken att applådera.

Varningsledarna. Ett budskap om att hjälp behövs sänds genom att bål efter bål på bergstoppar tänds. Hisnande flygbilder över snötäckta alper, tyckte folk efteråt.

Shelob. Jättespindeln är "Sagan om konungens återkomsts" mest emotsedda monster, att döma av fansens frågor. Frodo går runt mycket i hennes grottor, där olika offer fastnat i det kletiga nätet. Krypande spänning.

Det är de häftigaste scenerna som Wellington-publiken surrade om.

Nu väntar nya galapremiärer i USA, Europapremiären i Berlin den 10 december och Stockholmsgalan den 13 december.

Jens Peterson