Årets blodigaste film!

till Kill Bill

FILM
våldsam hämnd Uma Thurman spelar The Bride som klarar sig undan ett mordförsök i första delen av "Kill Bill" och sedan ängnar sig åt att göra upp med sina fiender.

Hans smarta, spännande, roliga, ironiska och stilbildande filmdeckare "De hänsynslösa" (1992) och "Pulp fiction" (1994) har inspirerat till hundratals hårdkokta B-thrillers, de flesta värdelösa. Så det känns lite trist att när Quentin Tarantino nu har gjort sin första film på sex år, har han själv blivit en härmapa.

Ligger i koma

Han har rotat fram sina favoritscener i de martial arts-filmer han såg när han jobbade i en videobutik och sedan återskapat dem på ett så häftigt sätt som möjligt. Runt dessa scener har han byggt en intrig av enklast tänkbara slag. The Bride ( Uma Thurman) blir nästan mördad på sin bröllopsdag. Efter att ha legat i koma i fyra år, vaknar hon upp och beslutar sig för att hämnas. Några av motståndarna gör hon upp med i den här filmen, de andra möter hon i uppföljaren som har premiär i vår.

Massor av blod

Det är en film som nästan kokar över av idéer; Hongkong-action, martial arts-strider, spaghettivästern-musik, udda gamla poplåtar, färg och svartvitt, ett tecknat avsnitt i japansk animé-stil och massor av blod.

Det huggs av armar, ben och huvuden och blodet sprutar mest hela tiden.

Det är omväxlande lite tjatigt och rätt häftigt, coolt och underhållande. Fast tänk om en så briljant filmregissör som Tarantino hittar något lite väsentligare att berätta om i stället.

Kill Bill: Vol. 1

Jan-Olov Andersson