Amerikas ”Fucking Åmål”

”Tretton” är svart som natten

Foto: 20th century fox
Huvudpersonerna Nikki Reed och Evan Rachel Wood.
FILM

”Tretton”, biopremiär i dag, är en svartare amerikansk motsvarighet till ”Fucking Åmål”.

– Dagens skönhetsideal, att man ska se ut som Britney Spears, är helt sjuka, säger filmens regissör Catherine Hardwicke.

Filmens tillkomst är ovanlig. Catherine Hardwicke, utbildad arkitekt, som sedan också jobbat som scenograf på många stora Hollywood-filmer, lärde känna i dag 15-åriga Nikki Reed när hon bara var fem år.

– Jag blev plastmamma i fyra år. Sedan tog förhållandet med hennes pappa slut, men hon och jag behöll kontakten. När hon blev tretton, förändrades hon. Blev helt besatt av att vara snygg. Gick upp halv fem på morgonen och piffade till sig i timmar. Hon vägrade prata om det med föräldrarna. Jag blev den hon vågade anförtro sig åt.

Tillsammans skrev de ett filmmanus. Självbiografiskt, självutlämnande, kontroversiellt.

- Vuxna glömmer så lätt. Jag växte upp i Texas på gränsen till Mexiko. Herregud, vad mycket droger det fanns. Men sexlivet var annorlunda. Alla blir erfarna så tidigt nu för tiden. På min tid fanns det ju inte porrfilmer på alla kabel-tv-kanaler.

- Och allt det här med Britney Spears och Christina Aguilera och sexiga kläder och skönhetsoperationer” det är nog rätt jobbigt att vara tonåring nu för tiden.

Hardwicke och filmens producenter kom överens om att det var lite väl tufft för Nikki Reed att spela sig själv i filmen. Så hon spelar kompisen, medan rutinerade Evan Rachel Wood, 14, från tv-serien ”Once and again”, spelar Nikkis roll.

Ett lyft för hela filmen, var förstås att stjärnan Holly Hunter spelar mamman.

- Det är en lågbudgetfilm, men hon blev så engagerad av historien att hon gjorde den nästan gratis.

Det finns likheter med ”Fucking Åmål”??

- Har tyvärr inte sett den, men alla jag känner som har gjort det, älskar den.

Hur mår Nikki i dag?

- Bra. Hoppas bara att inte kändisskapet blir för jobbigt. Första dagen på college, blev hon omringad av skolkamrater och rektorn ville ha en autograf.

Du känner inte att du har utnyttjat din exkilles familj? Föräldrarna framställs inte som några förebilder, direkt??

- Vi har bra kontakt. Nikkis mamma är frisör och klipper mitt hår. Vi hade diskussioner om det. De tyckte att filmens budskap - att föräldrar måste engagera sig mer i sina barn - var så viktigt att det var värt att lämna ut sina liv.

Jan-Olov Andersson